28. oktober 2020
Merete Them Kjølholm. PR-foto
Merete Them Kjølholm. PR-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Fra verdensmål til implementering af klimaplan i Allerød Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Fra verdensmål til implementering af klimaplan i Allerød Kommune
Debat Allerød Nyt - 28. september 2020 kl. 07:01
Af Merete Them Kjølholm, Radikale Venstre, formand for opgaveudvalg om FN's Verdensmål og formand kultur- og idrætsudvalget, Allerød Byråd

debat I disse dage fejrer vi 5 år for FN's Verdensmål. FN's Verdensmål består af 17 konkrete og globale mål, som Danmark sammen med de øvrige 192 medlemslande i FN har forpligtet sig til at nå inden 2030. Alle 17 mål hænger sammen og fokuserer på bæredygtighed i et socialt, økonomisk og miljømæssigt perspektiv.

Målene er relevante globalt og lokalt - også i Allerød. Derfor ønskede Radikale Venstre ved konstitueringen efter kommunalvalget i 2017, at vi skulle nedsætte et opgaveudvalg om FN's Verdensmål, som skulle aflevere anbefalinger til Planstrategi 2019 samt til en ny Natur-, miljø- og klimapolitik. Arbejdet blev opstartet i udvalget i november 2018, og jeg blev udpeget til formand.

Et opgaveudvalg er sammensat af både politikere, borgere, virksomheder og relevante fagpersoner. Jeg har oplevet et fantastisk engagement og ejerskab til opgaven fra alle deltagere i udvalget, som bl.a. har bestået af elever fra Allerød Gymnasium, medarbejdere fra Niras, PP møbler, Foreningen Grøn Guide, Rådet for bæredygtig udvikling, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Gate 21, Teknologirådet, CONCITO og borgere med særlig viden eller interesse inden for området.

Opgaveudvalget har afleveret 7 overordnede anbefalinger, hvori der indgår specifikke detaljerede anbefalinger til Allerød Kommune:

1) Lad FN's Verdensmål være udgangspunktet

2) Skab bæredygtige bygninger og byrum

3) Skab og understøt grøn mobilitet

4) Skab rammer for bæredygtig forbrug og dannelse

5) Træk naturen tæt på borgerne

6) Styrk naturen i det åbne land

7) Frem den grønne omstilling i forpligtende partnerskaber.

FN's Verdensmål er også blevet indarbejdet som reference i den nye vision for Allerød Kommune, hvor vi har fokus på fællesskaber, bæredygtighed og det innovative og nytænkende. Vi arbejder nu videre med at tænke FN's Verdensmål ind i alle underliggende politikker og strategier for Allerød Kommune.

Med afsæt i opgaveudvalgets arbejde blev Allerød Kommune i efteråret 2019, som en af i alt 20 kommuner inviteret med i et dansk klimaprojekt - DK2020. Formålet er at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål i Danmark og lave en ambitiøs klimaplan. Det er Realdania, der sammen med det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO, står bag DK2020.

Nu skal vi sikre, at vi får implementeret alle de ambitiøse planer i Allerød, og det har derfor været afgørende for Radikale Venstre, at der blev afsat midler til den grønne omstilling i budgettet allerede fra 2021. Beløbet øges i takt med, at vi skal implementere den kommende Natur-, Miljø og Klimapolitik samt klimaplanen. Det har også været vigtigt for Radikale Venstre, at vi ikke øremærkede midlerne på forhånd, og i stedet har afsat en pulje. Det giver mulighed for at arbejde med de tiltag i anbefalingerne, som giver størst effekt samt tiltag, der eventuelt kan implementeres her og nu.

I Radikale Venstre vil vi følge arbejdet tæt. Det er vigtigt for os, at vi både fokuserer på klima og opgaveudvalgets 7 anbefalinger, og at der arbejdes aktivt med at implementere anbefalingerne. Det skylder vi vores børn og kommende generationer.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?