3. juni 2020
Vinie Hansen, formand i Vridsløselille Andelsboligforening
Vinie Hansen, formand i Vridsløselille Andelsboligforening
Foto: Stefan Kai Nielsen/Ekko
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vi skal vælge den byggetekniske løsning som vores rådgivere vil tage ansvar for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vi skal vælge den byggetekniske løsning som vores rådgivere vil tage ansvar for
Debat Albertslund Posten - 05. april 2020 kl. 07:45
Af Vinie Hansen, formand i Vridsløselille Andelsboligforening
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
arrow Læs også: DEBAT: BO-VEST springer over, hvor gærdet er lavest......

Renoveringen af Galgebakken har på det senest fyldt meget her i Albertslund Postens debatsektion.

Mange spekulerer over den kommende renovering. Det gør vi også i Vridsløselille Andelsboligforenings bestyrelse.

Galgebakken står nemlig i en kritisk situation. Mange beboere bliver syge af at bo i deres huse. Flere og flere af husene står tomme, fordi de er så angrebet af skimmelsvamp, at de ikke kan saneres inden for en rimelig økonomi. Ydermere har renoveringen trukket ud, fordi det viste sig, at den måde, det først var planlagt at renovere på, ikke ville løse skimmelproblemerne.

Derfor har eksterne eksperter været inde over, og planerne er blevet revideret.

Jeg har fuld forståelse for, at mange beboere i denne situation er bekymrede for, om den renovering, der nu er på tegnebrættet, er den rette. Jeg kan forsikre jer for, at vi i bestyrelsen kun har beboernes ve og vel som hovedformål og derfor planlægger den tekniske løsning, som kommer skimmelproblematikken til livs, som teknikkerne vil tage ansvaret for, og som beboerne kan og vil betale. Så Galgebakken igen bliver et sundt sted at bo.

Det er helhedsplanens tekniske rådgiveres opgave at finde ud af, hvordan det kan ske. De har valgt også at inddrage eksterne eksperter i indeklima. Desuden har Landsbyggefondens eksterne gransker - der er en uafhængig ekspert - undersøgt Galgebakkens skimmelproblematik, og er kommet med anbefalinger, som er dem, vi nu tager udgangspunkt i. Endelig kan helhedsplanen kun gennemføres, hvis den godkendes af Albertslund Kommune, Landsbyggefonden og Byggeskadefonden. Her bliver rådgivernes arbejde også gennemgået.

Den løsning eksperterne samstemmende anbefaler til den specifikke situation, der findes i Galgebakken indbefatter en gulvopbygning, som består af:

Støbning af et lag med termobeton

Udlægning af en tæt membran på krybekælderdækket

Afretningslag med gulvvarme
Trægulv

Varmerørene i gulvene isoleres altså med et lag termobeton under gulvvarmen. Termobetonens isoleringsevne er afstemt med den samlede konstruktion, sådan at vi kan opretholde den korrekte temperatur i det kritiske punkt mellem ydervæg, fundament og krybekælderdæk. Hvis man også isolerede lofterne i krybekælderen, ville det punkt blive for koldt, og der ville være risiko for skimmelvækst. Altså det vi skal undgå.

Der har været en del uklarhed om gulvvarmen indgår i de udførte beregninger eller ej. Det forstår jeg godt. Der er nemlig flere regnestykker i spil. I beregningen af det fremtidige energiforbrug, er udgiften til gulvvarmen regnet med. Der kommer altså ikke en ekstra ukendt udgift til gulvvarmen. Men i beregningerne af, hvordan husene bedst konstrueres, hvis vi vil undgå skimmel i fremtiden, er gulvvarmen ikke regnet med. Det er ikke en beregning af energiforbrug, men af temperaturer de kritiske steder i konstruktionen. Den er lavet uden gulvvarme. Det er gjort for at sikre, at der ikke er høj risiko for skimmel, hvis en beboer skulle vælge at slukke gulvvarmen ind imellem.

Helhedsplanen lever op til bygningsreglementets krav til isolering i tre ud af de fire boligtyper, der findes i Galgebakken. Kun for A-boligerne kræver løsningen dispensation fra Albertslund Kommune, fordi de er i et plan, og der derfor har et større overfladeareal mod krybekælderen.

I den forbindelse har Albertslund Kommune bedt om at se simuleringer af, hvad en isolering af loftet i krybekælderloftet ville betyde. Det har de gjort, for at være sikre på, at den planlagte løsning nu også er den bedste, samlet set.

Der er derfor udført computersimuleringer, der bekræfter, at efterisoleringen af krybekælderloftet vil medføre, at knudepunktet mellem ydervæg, fundament og terrændæk bliver for koldt. Det vil betyde forhøjet risiko for skimmelvækst omkring knudepunktet.

Alle eksperter tilknyttet helhedsplanen er enige om, at den løsning, der nu er ved at blive projekteret, hvor gulvet isoleres med termobeton, er den bedste løsning for Galgebakkens konkrete skimmelproblemstilling. Og det er afgørende. Det er nemlig vigtigt, at den løsning vi rent byggeteknisk udfører i Galgebakken er den løsning, som vores rådgivere vil tage ansvar for.

Jeg er også nødt til at understrege, at vi ikke kan udføre renoveringen på en bestemt måde, fordi forskellige privatpersoner - uanset hvor meget teknisk viden de må besidde - mener, det er den bedste. Alle beboere er velkomne til at komme med inputs til Helhedsplansudvalget, men det er i sidste ende rådgiverne, der skal stå på mål for den byggetekniske løsning. Vi bliver derfor nødt til at vælge den løsning, som vores rådgivere vil tage ansvar for; som Landsbyggefonden vil støtte og Byggeskadefonden forsikre.

arrow DEBAT: Galgebakkens dilemma ...1, 2, 3, osv.
31. marts 2020 kl. 09:04 Opdateret: kl. 09:19

KONTAKT OS

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?