28. marts 2020
Povl Markussen.
Povl Markussen.
Foto: Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Tak til kommunalbestyrelsen for opbakningen til projekt 500.000 nye træer i Albertslund!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Tak til kommunalbestyrelsen for opbakningen til projekt 500.000 nye træer i Albertslund!
Debat Albertslund Posten - 17. februar 2020 kl. 09:31
Af Povl Markussen, Agenda Center Albertslund
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der skal lyde en stor tak til Kommunalbestyrelsen for opbakningen til projekt 500.000 nye træer i Albertslund! Sammen med Naturgruppen har vi i Agenda Centeret arbejdet på det i nogen tid, og mange gode kræfter er allerede gået i gang. Bare sidste år plantede borgere og boligområder mere end 700 nye træer, og nu med kommunalbestyrelsens opbakning kan vi sætte turbo på processen.
Formålet med flere træer er mangesidet. Sådan helt overordnet modvirker de dels klimaforandringerne ved at binde CO2, og dels skaber de større biodiversitet – altså de beriger naturen og gør den mere robust, ved at være levested for stort og småt, og meget af det der er helt usynligt. Men de gør meget mere end det. De fordamper en masse vand. Det modvirker oversvømmelser i våde år, og det køler byen i varme tørre somre, hvor de også skaber en lisende skygge. Dertil kommer, at de er med til at sikre en høj grundvandskvalitet. Og så er der alt det rekreative. Træer har en stor herlighedsværdi. De har en positiv indvirkning på krop og sjæl. Det er meget efterspurgt, at bo i nærheden af træer og grønne områder. Ja, der er faktisk en direkte sammenhæng mellem høje huspriser og træer. Træer har værdi og gør byen bedre.
Så ved jeg godt, at træer også kan være irriterende med nedfaldsblade, rødder i kloakken og skygge på terrassen, men det er lige så meget fordi, man i sin tid plantede de forkerte træer, de forkerte steder. Ofte hurtigt voksende træer, der i en fart skulle gøre de golde områder grønne, men som siden blevet alt for store.

Ofte bliver jeg spurgt, hvor og hvordan vi egentlig vil plante alle de træer!? Det vil jeg godt gøre rede for.

Det er selvsagt en stor udfordring, at skulle finde plads til 500.000 nye træer i Albertslund, men det er ikke umuligt. Borgere, boligområder og virksomheder kan plante en mindre del af dem i egen have og grønne områder. Kommunen kan plante flere på sine arealer. Mens de fleste skal etableres i Vestskoven. I praksis formentlig op mod 400.000.

Træer kan etableres på forskellige måder. Det kan ske (1) Ved traditionel plantning. (2) Ved såning af træfrø. (3) Ved naturlig succession – dvs. uden indgriben. Man lader et område ligge urørt hen, og så vil det på et tidspunkt af sig selv springe i skov. (4) Stiklinger – på fugtige områder kan man stiklingeformere pil, dvs. stikke pilegrene direkte ned i jorden, og (5) En kombination af de fire metoder.

Alle 5 metoder skal tages i bruges. Økonomisk er ”3. Naturlig succession” billigst og vil ofte give størst biodiversitet. Det kan endda være en økonomisk besparelse, fordi arealet ikke længere skal klippes. No. ”1. Traditionel plantning af træer” er dyrest. Så nogen steder kan man starte med naturlig succession, for siden at indplante ønskede træ og buske - når og hvis økonomien tillader det. Vi går ud fra, at hvert træ i gennemsnit skal have 2,5 m2. Derfor kan f.eks. 250 m2 udlagt til naturlig succession omregnes til 100 træer.

Når der etableres nye træ, er der en række forhold, der skal tages hensyn til.
- Hvilke træer binder bedst CO2 på den korte og på den lange bane?
- Hvilke træer skaber mest biodiversitet på den korte og på den lange bane?
- Hvordan er jorden?
- Hvordan er lysforholdene?
- Hvordan med vand?
- Hvordan med vind?
- Hvordan er dyrelivet?
- Hvilke plantesamfund lægger stedet op til at kunne etablere?
- Kan nye træer berige området, eller vil de hæmme den omkringliggende natur?

Derfor skal vi ikke bare plante tilfældige træer tilfældige steder. Vi er nødt til, på det konkrete sted, at tage stilling til, hvilke træer der skal etableres lige her og hvilken metode, der skal bruges. Det gælder også i forhold til rekreative formål, oplevelser og adgangsforhold. Der skal være plads til sletter, åbenhed, sigtelinjer og der skal fortsat være områder med produktionsskov. Det betyder, at nogle områder kan beplantes 100 %, andre 25, 57 eller 71 %. Nogen steder kan der altså plantes massivt andre steder åbent, f.eks. i planteøer og skovbryn.

Når træerne så er etableret, kommer hele spørgsmålet om plejen af dem. Det er lige så vigtigt. Det nytter ikke, at køre rundt med store maskiner, der komprimerer jorden og ødelægger rødderne på de træer, man lige har plantet, og som man gerne vil have til at udvikle sig. Så kan det hele jo være lige meget. Men plejen må vi se på undervejs. I første omgang skal vi have nogle træer i jorden. Og jeg håber, at rigtig mange vil hjælpe til og lægge jord til hjemme i privaten. Så vi sammen kan gøre noget for klimaet, for naturen, for byen og for hinanden.


KONTAKT OS