16. juli 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Svar på læserbrev om frokostordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Svar på læserbrev om frokostordning
Opdateret 04. juni 2020 kl. 09:27
Debat Albertslund Posten - 04. juni 2020 kl. 09:25
Af Marianne Burchalll (Soc.), Formand for Børne- og Skoleudvalget
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
arrow Læs også: DEBAT: Hvordan vil Albertslund Kommune sikre sunde frokostordninger til daginstitutionerne?

Formand for Kost- og Ernæringsforbundet i Region Hovedstaden, Marianne Vilsbøll Jacobsen, sætter i et indlæg i Albertslund Posten spørgsmålstegn ved en række ting i forhold til ændringerne i frokostordningerne i vores dagtilbud i Albertslund Kommune. Dem vil jeg hermed forsøge at svare på.

Jeg vil starte med at understrege, at vi stadig ønsker sunde frokostordninger i vores daginstitutioner i Albertslund Kommune. Det har vi tradition for, og det ønsker vi fortsat at kunne tilbyde med indførelsen af en frokostordning i dagtilbud, efter den model der findes i langt den overvejende del af Danmarks kommuner.

I forbindelse med processen omkring Budget 2020 havde alle borgere, medarbejdere og øvrige interessenter mulighed for at komme med bemærkninger til budgetkatalogets konkrete forslag. Både i form af klassiske høringssvar og i forbindelse med de dialogmøder med borgere, som blev afholdt omkring forskellige emner, herunder også frokostordningerne.

Det mener jeg er en gennemsigtig proces, hvor der er mulighed for at komme til orde. Også i den enkelte daginstitution.

Siden budgettet for 2020 blev vedtaget i november 2019, er der ikke kommet bæredygtige alternativer til den forældrebetaling, som nu bliver en realitet med de åbninger for fravalg, som loven medfører. I forlængelse af drøftelserne på det seneste møde i kommunalbestyrelsen og de henvendelser, forvaltningen har modtaget fra både forældrebestyrelser og flere dagtilbud, har forvaltningen endnu engang gennemgået beregningsgrundlaget for fastsættelsen af taksten for et frokostmåltid.

Den gennemgang har vist, at der er et antal årsværk, som har været beskæftiget i køkkenerne, men ikke har været registreret som køkkenpersonale. Lønudgiften til disse medarbejdere har således ikke været del af beregningsgrundlaget ved fastsættelsen af taksten. Det er selvfølgelig en fejl, og det retter vi op på.

Jeg vil gerne sige tak til daginstitutionsledere, køkkenpersonale og forældrebestyrelser for det grundige arbejde, de har gjort med at bidrage til at belyse den konkrete udfordring, så vi ender med en retvisende og bæredygtig model, som også i fremtiden kan sikre sunde frokostordninger for vores børn.

Forvaltningen er derfor i gang med en genberegning af taksten. Taksten for frokostordningen vil med genberegningen blive højere - det modsvares i et vist omfang af, at forældrebetalingstaksten for dagtilbuddet samtidig vil blive sat yderligere ned.

Vi er klar over, at det er afgørende, at den genberegnede takst tilgår institutionerne så hurtigt som muligt, så den korrekte takst bliver en del af beslutningsgrundlaget om valg/fravalg af en kommunalt arrangeret frokostordning, som jeg er sikker på også bliver sund og god i fremtiden.

Og jeg vil afslutningsvis henlede opmærksomheden på, at kommunalbestyrelsen på sit møde i maj har besluttet, at der udenfor rammerne af den forældrebetalte frokostordning som en del af det pædagogiske arbejde i alle dagtilbud skal være økonomisk mulighed for morgenmad og frugt om eftermiddagen.


KONTAKT OS

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?