29. september 2020
Picasa
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Spørgsmål og svar om flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Spørgsmål og svar om flygtninge
Opdateret 08. september 2020 kl. 14:52
Debat Albertslund Posten - 08. september 2020 kl. 14:48
Af Vivi Nør Jacobsen (SF) og Helge Bo Jensen (Enh.), medlemmer af kommunalbestyrelsen:
arrow Læs også: 500 bamser blev spredt ud: Ville sende flygtninge-appel til politikere

SF og Ø har i aften et forslag om at modtage et begrænset antal uledsagede flygtningebørn/unge til Albertslund. I den forbindelse har der været flere, som har stillet spørgsmål. Vi har samlet svar fra disse kilder: Integrationsministeriet, Dansk Flygtningehjælp og Hjemsendelsesstyrelsen.

De gengives her.

Spørgsmål og svar:

Hvor mange børn vil kunne komme til Albertslund?

Forslaget lyder på op til 10 børn og unge.

Hvor kommer børnene fra?
De kommer umiddelbart fra Moria-lejren i Grækenland. De skal anerkendes som flygtninge af danske myndigheder, før de kan komme til Albertslund. Børnene er uledsagede - altså uden forældre, men kan evt. være søskende.

Er det overhovedet lovligt?
Ja. Det er en forudsætning, at børnene har fået asyl. Vi bryder med forslaget ingen regler, men efterkommer netop de regler, der gælder, ved at det er de danske myndigheder, der tildeler flygtningestatus efter danske regler.

Har vi ikke nok at bruge pengene på i Albertslund?

Ingen tvivl om, at Albertslund er en af de kommuner, som har en trængt økonomi. Det ændrer modtagelsen af 5, 8 eller 10 børn/unge næppe på. Dels følger der for dem hver et forhøjet tilskud med fra staten, og dels er erfaringen at de unge integreres godt i Danmark og får uddannelse og job i langt større omfang end flygtninge i øvrigt.

Hjælper vi ikke bare menneskesmuglere?

Hvordan børnene og de unge er ankommet til Moria-lejeren kan vi ikke vide. Men det er danske myndigheder, der efter danske regler skal tilkende asyl til barnet/den unge. Dermed er asylbehandlingen som enhver anden.

Får børnene så deres familier med til Albertslund?

Uledsagede flygtningebørn har ikke familien med, og Folketinget har de senere år skærpet reglerne, så børn ikke i udgangspunktet kan få familiesammenføring i Danmark. For unge op til 25 år kan de være lidt anderledes, men deres sag behandles efter hvortil de har størst tilknytning - og det er næppe Danmark.

Har vi ikke mange flygtninge i Albertslund i forvejen?

Albertslund er en såkaldt 0-kommune og modtager ikke flygtninge. Vi kan få nye borgere ved at nogen fx gifter sig og får familiesammenføring eller ved indvandring.

Folketinget har gennemført mange stramninger vedr. flygtning, som gør at færre kommer til, færre får ophold, flere sendes ud af Danmark igen. Bl.a. er det nu en fast del af integrationsprogrammet, at man informeres om hvordan man hjemsendes. Flygtningestatus giver ikke permanent ophold.

Vi er jo 0-kommune i dag - ophæves det?

Forslaget betyder ikke et opgør med 0-kommunestatussen. 0-Kommune betyder, at vi iike modtager flygtninge, som har fået asyl i Danmark via den fordelingsnøgle, der er mellem kommunerne. Med forslaget vil vi i stedet en enkelt gang modtage et afgrænset antal børn og unge, som er anerkendte af Danmark som flygtninge.

Skal vi så modtage flere gange?

Forslaget er en akut hjælp, som flere byer tager del i, fordi EU og nationalstaterne ikke har løftet opgaven. Skal der modtages børn flere gange, skal der tages stilling igen.

Hvorfor kan andre byer ikke gøre det?

København og Sønderborg har taget beslutningen allerede, så flere er i gang. I København stemte SF Ø, Å, B og LA for. I Sønderborg var det Slesvigsk Parti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne.

DEBATInitiativet er netop at byer tager affære fordi EU ikke har formået at løse opgaven og nationalstaterne ej heller.


KONTAKT OS

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?