13. juli 2020
Vinie Hansen. Arkivfoto
Vinie Hansen. Arkivfoto
Foto: Stefan Kai Nielsen/Ekko
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Renoveringen af Galgebakken er en kompliceret sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Renoveringen af Galgebakken er en kompliceret sag
Debat Albertslund Posten - 29. maj 2020 kl. 10:50
Af Vinie Hansen. Formand for VA
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Benny!
Renoveringen af Galgebakken er, som du ved en kompliceret sag. Albertslund Kommune laver i det udmærkede notat, du henviser til, en fin gennemgang af problematikken og processen frem til nu.

arrow Læs også: DEBAT: Galgebakkens krybekældre forfra

Ved en så kompliceret sag, er det vigtigt, at holde tungen lige munden og ikke tager noget ud af sammenhæng. Jeg vil derfor starte med at slå fast, at krybekælderen jo ikke skal opvarmes. Stridspunktet er, at den termobeton, der isolerer mellem krybekælder og bolig, som projektet ser ud nu, ikke lever op til samme isoleringsstandard, som kræves ved nye huse.

Når du skriver: "den dyre opvarmning af vores krybekælder" får du det til at lyde som om vi skal have et varmeapparat, der står og banker på fuld tryk nede i kælderen. Det er ikke tilfældet. Kælderen bliver bedre isoleret end den er nu, og den skal ikke opvarmes, men isoleringen mellem bolig og kælder er ikke så omfattende, som den ville have været i et nybyggeri. I vores tilfælde sikrer det, at de kritiske punkter i konstruktionen ikke bliver så kolde, at der kan opstå skimmel.

Det betyder ikke en kæmpe varmeregning eller energispild. Galgebakkens boliger bliver bedre både ift. komfort, klima og økonomi efter renoveringen.

I notatet du referer til fra kommunen beskrives det, at en uvildig ekstern konsulent er nået frem til:

"...at omkostningen per bolig til arbejder forbundet med en efterisolering af undersiden af terrændækket vil være ca. 168.500 Kr./bolig (boligtype A) ekskl. moms."

Og at kommunen på den baggrund med udgangspunkt i bygningsreglementet kan konkludere:

"Den energiforbedring, der forventes at være, hvis Galgebakkens gulve efterisoleres, står desværre ikke mål med den udgift, der er forbundet med at isolere krybekælderen."

Altså når kommunen via ekstern hjælp frem til, at det ikke er den billigste løsning at efterisolere under krybekælderdækket.

Desuden belyser kommunen i samme notat at det fugtteknisk kan være problematisk at efterisolere under krybekælderdækket:

"...at der ud fra en fugtteknisk vinkel kan være udfordringer med at isolere krybekælderdækket og derved nedsætte temperaturen i krybekælderen."

Renoveringen bliver derfor en balancegang mellem bæredygtighed og økonomi. Det er vigtigt at Galgebakkens boliger også efter renoveringen er til at betale. Endvidere er det vigtigt at vi sikrer sunde boliger i Galgebakken uden skimmel.

VA vil selvfølgelig allerhelst renovere husene til samme standard som nye huse. Derfor har BO-VEST og rådgiverne også regnet og undersøgt om der er andre muligheder end den valgte. Det kan du også læse om i det notat, du henviser til.

Derfor synes jeg heller ikke det er retvisende, at kalde projektet "et kæmpe forsøg". Den løsning vi nu afprøver i prøvehusene er en meget velovervejet løsning på Galgebakkens specifikke problemer. De enkelte tiltag, der indgår i løsningsforslaget, er alle afprøvede tiltag, som der findes erfaring med udførelse af. Og med prøvehusene skal en fugtteknisk evaluering teste, at de også virker i praksis.

Alle hidtidige undersøgelserne viser, at det ikke vil være rentabelt at isolere krybekælderloftet. Derfor forventer Albertslund Kommune også - jf. nederst s. 4 i omtalte notat - at godkende den løsning, der nu arbejdes på, såfremt de nye prøvehuse ikke giver anledning til nye erfaringer.


KONTAKT OS

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?