26. september 2020
Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Arkivfoto: John Jessen Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Fyrværkeri - hensynsløs adfærd i Albertslund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Fyrværkeri - hensynsløs adfærd i Albertslund
Debat Albertslund Posten - 17. januar 2020 kl. 09:42
Af Torben Jørgensen, Albettslund Syd

SFeren Leif Pedersen har adresseret den hensynsløse fyrværkerikastning, der er foregået henover november/december og ind i januar og den konservative Tina Graugaard, har fulgt det op med et væsentlig mere substantielt indlæg.
Kernen i den fuldstændig hensynsløse affyring af fyrværkeri er: at det er udelukkende unge mænd af ikke-vestlig herkomst der gør det! Modsat Tina Graugaards i øvrigt rigtige pointer, mener jeg at man netop er nødt til at forholde sig til at det (også) har udgangspunkt i etnicitet og kultur. Hvis man vel at mærke ønsker at anskue problemet rigtigt.
Som mangeårig beboer i Albertslund Syd, har jeg iagttaget problemet igennem flere år. Faktum er at når grupper af ikke-vestlige unge mænd affyrer på gader og stræder, så er det med en direkte intention om at skade andre. Jo mere skade de forvolder andre, jo større jubel, rituel glammen og primitiv glædesdans bryder de ud i.
Et lille udpluk fra december og januar: store raketter lægges på fliserne, langs kanalen (i sig selv slemt nok) med retning mod mennesker der kommer gående 10-20 meter væk. Store luftskytsbatterier rettes direkte mod (min og andres) altaner i kanalen, så skuddene eksploderer på vore altaner. 1 meter lange bomberør kastes tændte op på altanerne, så de ligger og skyder af. En halv meter stor fontæne kastes tændt op på en altan, så den ligger og brænder mærker i trægulvet (og satte ild til en affaldspose).
Selvom ovenstående er slemt nok, så kaster de nævnte grupper også fyrværkeri tværs over kanalen og søger derved at ramme fredelige mennesker, fx. hundeluftere (set ved Sydskolens svømmehal). Desuden blev der talrige gange kastet tændte raketter ind gennem mellemgangene mellem kanalen og parkeringspladserne, hvor intetanende på den anden side kunne været kommet alvorligt til skade.
Alle disse hændelser har været observeret talrige gange. Det vil være en fejlvurdering at hele denne afstumpede adfærd, skal reguleres ved at vi andre skal spærre os inde/sikre vores ting. Det kunne lige passe.
I mellemøstlig kultur, tilbedes drengen og fra gammel tid, har de svage/ikke-eksisterende stater, gjort det nødvendigt at den unge mand bliver en fandens karl, fordi landsbyen kun kan beskyttes hvis mændende er stærke og hensynsløse. Derfor er brydekampens bemestring også et centralt ritual i at blive voksen. På den måde fremavles en arkaisk machoadfærd, med henblik på at skræmme og intimidere andre. Det er en adfærd der støder mod al civiliseret omgang vi har i Europa.

arrow Læs også: DEBAT: Nærpolitiet skal styrkes i den kommende politireform

Man er nødt til at konkludere at politiet (tilsyneladende) intet gør overfor denne afstumpethed og at diverse pædagogiske instrumenter med forståelse og nursing på samlebånd, også vil kæntre ynkeligt overfor en sådan adfærd og mentalitet. Kernen er, at den er nemlig etnisk-kulturelt betinget og har legitimeret en forfejlet opdragelse der har ført til personlighedsmæssig opblæsthed. Vi kan ikke satse på en ændret adfærd i disse grupper, kun bekæmpe den, og vi skal slet ikke begrænse vores egen bys rum at kunne færdes i, for at tækkes et tidsmæssigt forældet og kulturelt malplaceret tankesæt.

arrow DEBAT: Hvordan øger vi trygheden i Albertslund
13. januar 2020 kl. 08:51 Opdateret: kl. 08:51
arrow DEBAT: Lader vi naiviteten styre sikkerheden?
04. januar 2020 kl. 09:34 Opdateret: kl. 09:34

KONTAKT OS

Har debatten om sexisme taget overhånd?