16. juni 2021
kim wendt
Foto: kim wendt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Flere fattige børn i Albertslund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Flere fattige børn i Albertslund
Debat Albertslund Posten - 02. juni 2021 kl. 06:00
Af Vivi Nør Jacosben, spidskandidat for SF, Albertslundvej 13:

"De kan sjældent tage nogen med hjem og spise, fordi jeg ikke har nok mad nok til andre. Jeg kan ikke betale til klassekasse eller klassernes trivselskasse".

Sådan fortæller en kvinde på 40 år til Mødrehjælpen.

I Albertslund er 7.2 procent af vores børn fattige. Det viser tal fra 2019, og det er dårligere end i 2017, hvor andelen var 6.4 procent. Albertslund ligger på en 82. plads ud af 93 kommuner til at få fattige med børn ud af fattigdom.

Moren, der ikke har penge til klassekassen, og til at børnenes kammerater spiser med, kan bo hvor som helst i Danmark, og måske bor hun her i byen og måske ikke. Men sikkert er det, at fattigdom i barndommen har konsekvenser. AE Rådet slog i 2018 fast, at en opvækst i fattigdom bl.a. giver lavere lønninger og en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet som voksen. Bare et ekstra år i fattigdom i starten af teenageårene giver et fald i erhvervsindkomsten på 12 pct. som voksen.

I går kom så et udspil til et nyt kontanthjælpssystem fra Ydelseskommissionen. Ikke alt ved rapporten er super, men det er rigtig godt, at eksperterne lægger op til, at kontanthjælpsloftet skal væk, og at børnefamilier skal tilgodeses lidt mere end de bliver i dag. Fx med 450 kr. til fritidsaktiviteter for børn, foreslår kommissionen. Så det at gå til fodbold eller svømning bliver muligt for flere.

En række organisationer som bl.a. Børns Vilkår og Mødrehjælpen viser i en ny rapport (2021), at fattigdom giver mistrivsel for børn. De trives simpelthen dårligere både socialt og fagligt i skolen, føler sig ensomme og kæmper oftere med at være bange for at blive til grin i klassen.

Alle børn fortjener en chance. Den chance skal vi sikre i Albertslund - nu og fremover. Fattigdom skal ikke sætte en stopper for børns fritidsliv, eller betyde, at de ikke kan gro i skolen. At vores kontanthjælpssystem skal tage mere højde for børnene, håber jeg der bliver stor enighed om i Folketinget.

Lokalt må vi tage ansvar ved fortsat - men gerne nemmere - at give støtte til børn i familier med få penge til fritidsaktiviteter. Og vi skal ikke mindst sikre et godt grundlag for alle vores børn i skolen via den sociale pulje, det sikrer, at forskelle i familiernes indkomster ikke slår for hårdt igennem på vores skoler.


KONTAKT OS

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?