26. februar 2021
Steen Christiansen. Arkivfoto
Steen Christiansen. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Et Albertslund til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Et Albertslund til fremtiden
Debat Albertslund Posten - 18. februar 2021 kl. 05:26
Af Borgmester Steen Christiansen (A)

Jeg har stor forståelse for de af jer, der har sat sig til tasterne med bekymringer ovenpå beslutningen i kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. februar om at fortsætte arbejdet med Hyldager Bakker som planlagt og dermed lukke AMC i Hyldagerparkenden 1. november. Det har også været en lang proces med uvished omkring AMC, som er et klubtilbud, som mange er glade for - og som har leveret et flot socialpædagogisk arbejde i byen i snart 50 år.

arrow Læs også: DEBAT: Det var AMC, men hvad bliver det næste?
En by i forandring

Albertslund blev grundlagt med det gode familieliv i tankerne og befolket af unge udflyttere fra København i 1960'erne. De søgte lys, luft og bedre velfærd. Og det fik de - og var sammen om at skabe en helt særlig by for børn og familier. Det har den været lige siden.

Og det skal den blive ved med at være - og skal vi lykkes med det, er det nødvendigt med udvikling og forandring. Forandring er sjældent enkelt eller nemt. Det er processen omkring landskabsprojektet Hyldager Bakker og AMC et godt eksempel på.

Mere natur, mindre støj

I 2018 besluttede et bredt flertal i kommunalbestyrelsen sig for at få etableret et nyt stort rekreativt område i Albertslund. Landskabs- og naturprojektet Hyldager Bakker, som skabes ved jord fra anlægsarbejder i hovedstadsområdet. Faktisk hele 150.000 vognlæs. Hyldager Bakker er det største igangværende naturprojekt i Danmark. Når det er færdigt, vil det berige vores by med fauna og flora i hel uhørt grad. Det bliver også et fantastisk rekreativt område for mange albertslundere året rundt. Projektet har de samme kvaliteter, som vi kender fra Vestskoven, Høghsbjerget og Herstedhøje, der blev etableret i 1960'erne og 1970'erne.

Støj er et kæmpe problem for mange borgere i Albertslund. Hyldager Bakker medfører samtidig støjafskærmning af store dele af kommunen. Fuldt etableret vil det dæmpe støjen væsentligt fra motorvejen for rigtig mange boliger i byen, ca. 1200 boliger.

Flere boliger, bedre økonomi

Hyldager Bakker giver mulighed for at etablere et nyt boligområde, hvor Hyldagerskolen engang lå. Hyldagergrunden er det sidste større kommunale grundareal, hvor kommunen kan sælge byggeretter til boliger. Tæt på de våde enge og naturområderne Hyldager Bakker. Vi får både attraktive boliger i området og en betydelig indtægt til kommunekassen.

Med de nye boliger, der også er på vej i andre dele af kommunen, vil det være med til at sikre et bæredygtigt Albertslund - både socialt og økonomisk.

Der er nemlig brug for et stærkere, rigere og mere selvstændigt Albertslund, der kan levere det, vi som albertslundere er optaget af - når det handler om gode skoler og dagtilbud, nærværende og aktive SFO- og klubtilbud.
Når det handler om en værdig ældrepleje og ordentlige forhold på handicap- og socialområdet.
Når det handler om et alsidigt kulturliv og sikker drift af kommunens veje og stier. Det er en bunden opgave.
Og som de seneste sager om skimmelsvamp i udtjente institutioner har vist, er der rigeligt at bruge pengene til.

Svært med ny placering

Samme flertal som besluttede Hyldager Bakker besluttede også, at AMC ikke skulle blive liggende i Hyldagerparken. Det stod derfor klart i april 2018, at AMC skulle flytte og måske omdannes til et nyt tilbud. For det er svært at placere et motorsportsanlæg på en ny lokation. De færreste vil have et motorsportsanlæg i baghaven.

Men det blev alligevel forsøgt at finde en ny lokation. Vi havde bl.a. kontakt til en nabokommune om etablering af baner dér. I en lang periode, så det ud til, at det var muligt. Og en god ide med et nyt Vestegnens Motorsportscenter, syntes mange. Da det kom til stykket, viste det sig desværre ikke at være muligt på grund af forventede indvendinger fra borgere, der ville være de nærmeste naboer til anlægget, der i sagens natur ville støje, som AMC gør i dag.

Desuden har det ikke vist sig muligt at kunne etablere lokaler med tilknyttede baner andre steder i kommunen. I foråret 2020 led en mulig placering på Stadion en krank skæbne. Naboer var bekymret for mere støj. Banearealet på stadion skulle omlægges til gene for de nuværende brugere. Så det projekt skrinlagde kommunalbestyrelsen.

Ingen mulighed for permanent at blive

Nu står det efter et omfattende udredningsarbejde klart, at AMC ikke lovligt kan blive på den nuværende placering samtidig med etableringen af Hyldager Bakker. Det er nemlig ikke lovligt at bygge og etablere tekniske anlæg i den grønne kile, som området med Hyldager Bakker og AMC er en del af. Kunne Kommunalbestyrelsen have sat lokalplanen på standby et par år og ladet AMC afvikle sig selv? Måske. Men det ville have efterladt de unge i dyb usikkerhed om fremtiden - og have kostet et tocifret millionbeløb at holde en klub i gang med 78 unge, hvoraf de 38 er under 15 år og indmeldt indenfor de sidste to år.

De mange millioner vil vi meget hellere bruge på at udvikle et helt nyt og blivende tilbud. Selvfølgelig i dialog med de unge.

Et nyt, stærkt tilbud til de unge

Derfor skal der nu gang i at udvikle et nyt, supergodt tilbud målrettet den gruppe af unge, som har brugt AMC. Et nyt tilbud som f.eks. kunne indeholde Esport, Mountainbike, fokus på håndværksfag. Meget gerne i samarbejde med Albertslund Ungecenter, folkeskolerne, og virksomhederne i Albertslund. Tilbuddet kan også indeholde et særligt fokus på de børn, som har skolevægring og derfor ikke går i skole. Måske det nye tilbud kunne blive en slags indslusning til at komme retur til skolen for den gruppe af unge, som i dag tilbringer meget af deres tid i AMC. Vi skal også have undersøgt mulighederne for kørsel på indendørs baner og øvrige baner i hovedstadsområdet, så den del fra AMC også kan få liv i det nye tilbud.

Vi vil de unge og naturen

I Socialdemokratiet har vi med beslutningen holdt fast, taget politisk ansvar og hele vejen været klare omkring vigtigheden i at få etableret Hyldager Bakker. Fordi vi vil mere natur. Fordi vi arbejder for et støjfrit Albertslund. Fordi vi vil udvikle Albertslund og sikre en bæredygtig by, der også kan levere velfærd i fremtiden - ikke mindst til de af byens unge, som har det svært med uddannelse og job.

Forandring er næsten altid svært - og der er ingen tvivl om, at det er tilfældet her, men jeg håber og tror på, at vi i fællesskab kan komme ordentligt ud af det, så både de unge, medarbejderne og Albertslund går en god fremtid i møde.

Alle skal med

Det er ikke en demokratisk tragedie eller en tyv, der har været på besøg over natten, som står bag beslutningen om at holde fast i etableringen af Hyldager Bakker og dermed lukke AMC den 1. november. Sagen er en af de mest velbelyste i nyere tid. Det er ikke det samme, som at det ikke har været en svær beslutning, for det har det - men et flertal i Kommunalbestyrelsen står bag og har taget en politisk beslutning - og det ansvar, står vi socialdemokrater ved.

Nu håber jeg, at alle vil tage ansvaret for at udvikle et nyt tilbud til de unge. Derfor inviterer jeg de unge og partierne i kommunalbestyrelsen til dialog og samarbejde om - og forhåbentligt fælles beslutning om - et nyt super spændende tilbud til de unge.

arrow DEBAT: Lukker AMC af hensyn til de unge og naturen?
23. februar 2021 kl. 05:53 Opdateret: kl. 09:55
arrow DEBAT: Nej, I har ingen løsning Tina Graugaard!
23. februar 2021 kl. 05:22 Opdateret: kl. 08:27
arrow DEBAT: Ny klub fremfor en ulovlig løsning
22. februar 2021 kl. 05:49 Opdateret: kl. 09:51

KONTAKT OS

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?