26. februar 2021
Dennis Schmock. Arkivfoto
Dennis Schmock. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Der vaskes hænder i sagen om AMC

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Der vaskes hænder i sagen om AMC
Debat Albertslund Posten - 18. februar 2021 kl. 10:09
Af Dennis Schmock, tidligere kommunalbestyrelsesmedlem for Radikale Venstre

En række partier fører sig i disse dage frem som AMC's potentielle frelsere. "Det en tragedie" siger de. "Det er de andres skyld" siger de. De ville aldrig lukke AMC siger de.

arrow Læs også: DEBAT: Det var AMC, men hvad bliver det næste?

De nævner ikke deres medansvar for hele forløbet, som har ført frem til AMC's lukning.

Historien bagved er lidt kompliceret.

Man satte oprindeligt gang i projektet Hyldager Bakker for mange år siden, da kommunens økonomi har det ret dårligt. Ideen er simpel: Hvis man bygger nye attraktive boligområder, så kan man få nogle borgere ind som bidrager via deres skattebetalinger. Samtidig vil man kunne gennemføre en gigantisk støjsikring af ca. 1200 boliger i kommunen, som i dag er støjplagede.

Rent win-win for alle parter.
Derfor har den nuværende (og tidligere) kommunalbestyrelse behandlet og godkendt projektet Hyldager-bakker flere gange - og hovedparten af partierne har været medunderskrivere på budgetaftaler om projektet.

Det er et kæmpe projekt som har været undervejs i mange år.

Det har hele tiden været klart, at man ikke kan have en motorsportsbane ved et nyt boligområde. Ingen ejendomsmægler kan gøre noget positivt ud af sætningen "huset ligger et stenkast fra en motorsportsbane". Det er der næppe et eneste medlem af kommunalbestyrelsen, som har været uvidende om. Det har været drøftet flere gange på kommunalbestyrelsesmøder.

Kommunalbestyrelsen har også i flere år forsøgt at finde en alternativ placering til AMC.

Det har været umuligt, da Albertslund er en meget tæt bebygget kommune og ingen ønsker at bo ved siden af en motorsportsbane. Det blev helt tydeligt, da man skulle tage beslutning om en placering af AMC ved stadion. Der rejste sig en folkeprotest og man droppede planen.

Alle de nuværende partier har været en del af denne proces - på den ene eller anden måde. Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, Alternativet, Konservative og SF - selv enhedslisten og Dansk Folkeparti. De sidste to bærer retfærdigvis en meget lille del af ansvaret. Særligt Danni Olsen fra DF var modstander af Hyldager-projektet fra starten af og krævede en klar udmelding om AMC, da han påpegede netop dette problem. Det skal han have kredit for - det var ærligt og godt set.

Alle har vidst det var et problem. Ingen har hen over årene kunnet levere et fiks, som gjorde det muligt at fortsætte projektet ved Hyldager og samtidig bevare AMC. Alle har håbet der skulle komme en god løsning i morgen.

Kommunalbestyrelsen har udskudt beslutningen gang på gang fordi man ikke har kunnet finde en løsning på det store problem - at ingen gider bo ved siden af en motorsportsbane. Og at man har sat gang i et gigantisk bydelsprojekt netop der hvor AMC ligger i dag - et projekt som er en stor del af en langsigtet plan for at forbedre byens økonomi.

Jeg synes det er deprimerende at opleve, hvorledes dele af kommunalbestyrelsen nu virker overraskede - eller fortsat lader som om, at de kan løse problemet.

Den triste sandhed er nok - set udefra - at man enten må lukke AMC eller lukke et gigantisk bydelsprojekt.

Hvis det ikke var tilfældet, hvorfor har kommunalbestyrelsen så ikke fikset det? - de har jo haft mange år til det. Dette gælder alle partier. Hvorfor har Alternativet og konservative ikke fikset det? Hvorfor har SF ikke? - de sidder jo med formandsposten i det ansvarlige udvalg og er dermed hovedansvarlige for den gennemførte proces?

Det er der så nogle politikere der har taget konsekvensen af - ikke fordi de ikke vil AMC, men fordi lukningen var det mindst dårlige for kommunens langsigtede udvikling. Hyldager Bakker er ikke et eller andet hyggeprojekt, men en gigantisk satsning, som skal medvirke til at sikre kommunen på den lange bane.

Derfor stemte de for at lukke AMC.

Det er ingen trøst. Det er ingen undskyldning. Det er en forklaring.

Det er de ikke blevet skide populære på. Det kan jeg egentligt godt forstå. Men jeg synes til gengæld det er respektfuldt, at man endelig får taget en beslutning - frem for at lade som om, at der kommer en god løsning i morgen.

Jeg er ikke socialdemokrat, men det synes jeg faktisk vores borgmester skal have ros for. Ikke for beslutningen, men for at der endelig er truffet en beslutning. Den har været undervejs i alt for mange år.

Uanset om man som parti vælger det ene eller det andet - så ville det være klædeligt, hvis man påtog sig det betydelige medansvar man har for situationen og den alt for langvarige proces. Og at man fortalte hele historien herom.

Men det er måske for meget at håbe på - særligt i et valgår.

arrow DEBAT: Lukker AMC af hensyn til de unge og naturen?
23. februar 2021 kl. 05:53 Opdateret: kl. 09:55
arrow DEBAT: Nej, I har ingen løsning Tina Graugaard!
23. februar 2021 kl. 05:22 Opdateret: kl. 08:27
arrow DEBAT: Ny klub fremfor en ulovlig løsning
22. februar 2021 kl. 05:49 Opdateret: kl. 09:51

KONTAKT OS

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?