28. juli 2021
Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vigtigt hvem der er biskop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vigtigt hvem der er biskop
Debat - 15. september 2020 kl. 08:44
Af Ulla Salicath, sognepræst i Farum og Eva Mikkelsen, sognepræst i Strø og Gørløse

Der er bispevalg i Helsingør Stift, og det er et meget vigtigt valg. Det er ikke ligegyldigt, hvem der er biskop i landets største stift med en medlemsprocent på 67,1 eller 679.276 folkekirkemedlemmer (pr. 1/1). Det er kun menighedsrådsmedlemmer, der har stemmeret, men valget har betydning for alle folkekirkens medlemmer.

arrow Læs også: Biskoppen blev viet: Se alle billederne

Der er opstillet fire kandidater til valget, som finder sted frem til 13/10. Valget afgøres, hvis én af kandidaterne får mere end 50 procent af de afgivne stemmer. Får ingen af kandidaterne mere end 50 procent af stemmerne, går de to kandidater med flest stemmer videre til en anden valgrunde, som afgøres 18/11. Den nye biskop indsættes ved en stor højtidelighed den 31. januar 2021, en begivenhed, der hidtil er blevet vist på landsdækkende fjernsyn.

De fire kandidater er Asser Skude, sognepræst i Bellahøj-Utterslev pastorat, Peter Birch, provst for Gentofte provsti, Ulla Thorbjørn, provst for Slagelse provsti, og Eva Holmegaard Larsen, sognepræst i Nødebo-Gadevang.

Almen interesse

Når vi mener, at det har almen interesse, hvem der er biskop, er det, fordi biskoppen tegner kirkens ansigt udadtil og sætter en dagsorden, som gør, at kirken bliver en del af vores verden og samfund. Kirken må ikke bare lukke sig om sig selv og sin egen kirkelighed. Biskoppen taler ikke på kirkens vegne, men kan med mod, myndighed og lidenskab tale ind i tiden, og være med til at løfte debatten op på et højere og mere sagligt niveau. Biskoppen skal inspirere præster til at møde mennesker, der udtrykker en længsel efter åndelighed og et meningsfyldt ståsted i verden. Biskoppen skal være med til at tegne en kirke, hvor forkyndelsen er vedkommende og almenmenneskelig i en tid, hvor mennesker skal bære mere og mere og kan være ved at segne under den byrde.

To af de opstillede kandidater er provster, dvs. en del af kirkens administrative lag. To af kandidaterne er sognepræster med lang erfaring fra det almindelige præstembede. Er det så ikke oplagt at vælge én med erfaring med ledelse og administration? Nej, det synes vi ikke.

Værd at lytte til

Vi mener, at det er helt afgørende, at vi får en biskop, som er værd at lytte til, og som taler kirkens opgave op og ikke går i ét med tapetet. En biskop med holdninger, mod og lidenskab. Én, som ikke er bange for at lade sin stemme lyde i svære diskussioner, og som tør tage livtag med de teologiske uenigheder. En som kender præsteembedet og menighedsrådsarbejdet fra mange år i gerningen. En som ved, at kirken aldrig er stærkere end i mødet med det enkelte menneske.

Derfor peger vi på Eva Holmegaard Larsen som vores kommende biskop. Hun opfylder vores forventninger til bispeembedet, og hun er i vores øjne langt den bedst kvalificerede kandidat. Hun har været en afholdt, igangsættende og inspirerende præst i Nødebo-Gadevang i mere end 25 år.

Hun er desuden teologisk konsulent for biskoppen og stiftet, hendes faglighed er mao. ubestridelig, og hun har gennem sit konsulentarbejde opbygget et indgående kendskab til landets største stift.

Kirken bygges op af mødet mellem mennesker, gennem vedkommende prædikener og nærvær. Det kan Eva Holmegaard Larsen, og disse egenskaber har stiftet brug for mere end noget andet. Administration er vigtig, men lidenskab og engagement er afgørende for os.

arrow FAKTA: Den danske folkekirke har 11 biskopper
31. januar 2021 kl. 15:13 Opdateret: kl. 15:14
arrow Bispevielsen på søndag kan følges hjemmefra
29. januar 2021 kl. 07:16 Opdateret: kl. 15:19
arrow Bispevielse med ganske få deltagere
18. januar 2021 kl. 15:08 Opdateret: kl. 15:08
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?