8. marts 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal stille større krav til folk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal stille større krav til folk
Debat - 04. februar 2021 kl. 14:46

Statsborgerskab

Af Birgitte Bergman, MF (K) Valgt i Nordsjælland

Det er en glædens dag, når vi uddeler et statsborgerskab. Vi skal glæde os over, at nogen har kæmpet for at opnå retten til at kalde sig en af os. Men at uddele et statsborgerskab skal også være en gevinst for Danmark. Desværre har vi set alt for mange eksempler på, at nogen har fået et dansk pas stukket i hånden uden at have gjort sig fortjent til det, og det skal der rettes op på.

Vi er nødt til at kræve mere af dem, som gerne vil indløse billet til vores samfund og opnå stemmeret. I denne uge begynder forhandlingerne om statsborgerskab efter pres fra vores parti, og vi har fire forslag med, som, vi mener, er vigtige at gennemføre.

Et af vores forslag er at sætte et loft over, hvor mange der kan få dansk statsborgerskab. Vi står over for stor en gruppe af mennesker, der potentielt vil ansøge dansk om statsborgerskab inden for få år - faktisk op mod 30.000 - grundet den store tilstrømning af flygtninge i 2014 og 2015.

Her er det vigtigt, at vi sørger for at kunne følge med, og derfor må vi sætte en begrænsning på, hvor mange nye statsborgerskaber vi uddeler. Det er essentielt, hvis vi vil værne om vores samfund, kultur og samtidig kunne åbne vores arme for dem, der fortjener det. Undtaget fra loftet skal være borgere fra de nordiske lande, nordslesvigere og EU-borgere. Dermed vil det heller ikke være i strid med de mange konventioner, Danmark har tilsluttet sig.

Og fortjent det har man ikke, hvis man er tidligere kriminel. Står det til os, skal det derfor heller ikke længere være muligt at få dansk pas, hvis man har en fængselsdom - betinget som ubetinget. Når man ikke respekterer lov og orden, har man i vores øjne allerede forpasset sin chance for at blive dansk statsborger.

Vi mener også, at man skal kunne tale dansk og forsørge sig selv. Vi foreslår, at man skal beherske dansk på et niveau, der svarer til minimum 9. klasse, og at man i perioden, før man får tildelt statsborgerskab, har været mindst ligeså arbejdsom som den gennemsnitlige dansker.

Det er rimelige krav. Og det er krav, der sikrer, at det kun er dem, som er villige til at involvere sig i det danske samfund og bidrage til vores fællesskab, der får adgang til det. Vores håb er, at vi i de kommende forhandlinger kan overbevise Venstre og Socialdemokratiet om, at vores forslag til stramninger er rimelige.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?