26. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal have USA tilbage som klima-allieret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal have USA tilbage som klima-allieret
Debat - 13. august 2019 kl. 22:12

Af Pia Olsen Dyhr,
formand for SF

Det var en historisk dårlig beslutning, da USA's præsident Donald Trump besluttede sig for at trække USA ud af Paris-aftalen. For hvis verdens næststørste udleder af CO2 ikke vil være med til at tage et ansvar for at nedbringe mængden af CO2-udledning, hvor står vi så?

Alle de røde lamper burde ellers blinke om kap. Vi har netop haft en juli, der var den varmeste måned, der nogensinde er målt. Vi har set hedebølger i Europa, hvor varmerekorderne i Holland, Belgien og Tyskland er blevet slået én efter én. Samtidig har vi set isen ved Arktis smelte hurtigere end forventet.

Det kræver ikke bare nationalt lederskab at løse de udfordringer, men også globalt lederskab.

Det grønne diplomati skal styrkes

Det nationale lederskab er tydeligt. I SF har vi sammen med regeringen, Enhedslisten og Radikale Venstre givet håndslag på, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990 inden 2030. Vi har forpligtet os til at styrke økologien og indsatsen mod madspild, omlægge transportsektoren, så CO2-udledningen falder. Vi skal arbejde på at styrke det grønne diplomati, og vi skal arbejde på at hæve EU's ambitioner for et CO2-neutralt Europa. Det er alle sammen kendte mærkesager for SF, og som altid tager SF et grønt ansvar.

For mig er der ingen tvivl om, at klimakrisen er vor tids størst udfordring. Det er en kæmpeudfordring, når vi, som i år, ser varmerekorder overgå sig selv inden for få dage. Men det er ikke en udfordring, som Danmark kan løse alene. Løsningen kræver globalt lederskab.

Her er Donald Trumps forestående besøg i Danmark en afgørende mulighed for at få sat klimaet på dagsorden. Vi skal vise ham, hvorfor klimakrisen kalder på globalt lederskab. Vi har vores uenigheder med præsidenten, men det ændrer ikke på, at USA er en af vores nærmeste allierede. Og venner kan man heldigvis godt tale fornuftigt med.

Derfor skal vi have USA tilbage som vores klimaallierede. Vi skal fortælle Donald Trump, hvorfor USA er så afgørende en brik for at sikre, at den globale temperaturstigning holder sig under 1,5 grader celsius. Hvorfor det er unaturligt, at varmerekorder bliver slået med få dages mellemrum og hvorfor, det er afgørende, at USA kommer tilbage i Paris-aftalen.

Det grønne Danmark
Vi skal samtidig også vise ham det grønne Danmark. Det Danmark, der skaber tusindvis af arbejdspladser, der hver dag leverer grønnere og mere bæredygtige løsninger, og som i mange år har haft den grønne førertrøje på.

Skal vi løse de globale klimaudfordringer, kræver det, at vi har USA med på den bæredygtige vogn. Vi har brug for, at verdens næststørste udleder igen forpligter sig til at reducere udledningen af CO2. Vi har brug for, at USA er med til at slukke for de røde lamper. Det kræver, at Trump og USA skal tilbage i Paris-aftalen.

Har debatten om sexisme taget overhånd?