25. oktober 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Velkommen til vores demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velkommen til vores demokrati
Debat - 02. juni 2020 kl. 08:05

Statsborgerskab

Af Marie Magne Brixtofte

Autoriseret psykolog, økonom og forfatter

I denne coronatid har V og K ønsket at suspendere - ikke håndtrykket - men statsborgerskabet. Således at så længe man ikke kan give hånd, hud mod hud og uden handske, så kan ingen blive danske statsborgere.

Men ingen er »mad or bad« som man siger på engelsk, selvom man hurtigt kan komme til at tænke det. De blå kæmper for noget, som så ender med det forkerte udtryk. Jeg tror ikke på, at V og K kæmper for håndtrykket som sådan. De kæmper for demokratiet. Vil du være dansk, må du acceptere vores fundamentale grundlæggende værdier, som er demokratiske og ligeværdige. En kvinde er lige så meget værd som en mand, så derfor skal du give hende hånden, er ræsonnementet. Jeg forstår intentionen, og jeg forstår næsten logikken, men jeg er uenig i den. Vil vi skabe demokrater, gør et tvunget håndtryk ingen forskel! Tværtimod.

Lad os i stedet tale om intentionen. At få vores nye borgere til at forstå og få øjnene op for værdien af et demokrati og et ligeværdigt samfund. Derfor, kære V og K, skal I gå i den anden retning. I skal ikke blot kæmpe for, at man selvfølgelig kan få sit fortjente statsborgerskab (som i øvrigt er næsten umuligt at få) - og I skal ikke blot kæmpe for, at håndtrykskravet fjernes - I skal kæmpe for, at vores nye borgere får mulighed for at blive mere demokratiske og ligeværdige. Det kan man gøre ved, at der, sammen med danskkurser, undervises i demokrati, grundlov, menneskerettigheder, ligestilling og ligeværd. Ved at fastholde krav om, at alle skal tale dansk, og at alle, som kan, skal arbejde, kvinde som mand. Og så kan vi håbe på at inspirere og flytte holdninger og gradvist ændre kulturer. Og dem som ikke vil flyttes, bliver alligevel aldrig flyttet af et håndtryk.

Og så kan vi med rette sige til statsborgerceremonien: Velkommen til vores demokrati.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?