9. maj 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: V-K brød også Grundloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

V-K brød også Grundloven
Debat - 26. november 2020 kl. 08:07

Af Eva Damsgaard, Journalist, Hammer-Torup

De blå partier i Folketinget tordner mod den socialdemokratiske regering og kræver statsminister Mette Frederiksens afgang, fordi regeringen ikke havde lovhjemmel til aflivning af mink for at beskytte folkesundheden.

Den detroniserede Venstre-formand Lars Løkke kritiserer statsminister Mette Frederiksen for brud på Grundloven. Løkke kalder Mette Frederiksen »den fartblinde enøjede dronning, der kørte over for rødt«.

Men Lars Løkke har selv som finansminister og i tæt samarbejde med Anders Fogh som statsminister og leder af VK-regeringen været med til at køre over for rødt. Uden lovhjemmel administrerede VK-regeringen i februar 2009 efter regler, der ikke var vedtaget af Folketinget. Regeringen overhørte advarsler fra Justitsministeriet om, at der var tale om brud på Grundloven. Det var vigtigere at hjælpe erhvervslivet under finanskrisen ved at udskyde frist for betaling af moms, skat og arbejdsmarkedsbidrag end at overholde Grundloven. Da VK-regeringen i maj 2009 fik alvorlig kritik af Folketingets Udvalg for Forretningsorden, var Lars Løkke blevet statsminister efter Anders Fogh, der var fløjet til Nato-posten som generalsekretær. Den daværende skatteminister Kristian Jensen tog hele skraldet, indrømmede og beklagede brud på Grundloven og Dansk Folkeparti fredede ham på posten som skatteminister.

Fredet af Dansk Folkeparti
Venstres næstformand Inger Støjberg sagde ved en af lørdagens demonstrationer for minkavlerne, at hun vil »have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance«.

Som integrationsminister brød Inger Støjberg i 2016 selv loven - trods advarsler fra embedsmænd i ministerierne. Også Folketingets ombudsmand kendte Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar for ulovlig. Støjberg blev fredet af Dansk Folkeparti.

Instrukskommissionen kulegraver sagen, der i yderste konsekvens kan føre til en rigsretssag. Magtarrogance?

Det potentielt dødbringende Covid-19-virus har store menneskelige omkostninger for alle borgere i Danmark, økonomisk og socialt. Det har store konsekvenser for virksomheder i de brancher, der er særlig hårdt ramt. Coronaens hærgen har en pris, som vi alle må betale på hver vores måde.

Derfor er det samling om at løse problemerne i stedet for politisk fnidder-fnadder og splittelse, befolkningen med rette må kunne forvente af Folketingets partier i denne voldsomme krise. Men de blå partier i Folketinget sidder nu med armene over kors, evigt kritiserende regeringens coronastrategi ned i mindste detalje.

Selv forlængelsen af de nuværende restriktioner for hele befolkningen frem til 13. december for at hæmme coronasmitten i at brede sig, ville den borgerlige fløj ikke slutte op om og tage medansvar for.

Og de har ikke selv præsenteret et eneste seriøst forslag til, hvordan de selv vil håndtere coronakrisen. Personligt har jeg mistet sympatien for den blå blok. De korslagte armes politik styrker ikke tilliden til dem.

At Danmark i dag har bedre styr på Covid-19-smitten end mange andre europæiske lande, kan udelukkende tilskrives statsminister Mette Frederiksen og hendes regering. Grundlovsbrud eller ej.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?