9. maj 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge, se bort fra snobberiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge, se bort fra snobberiet
Debat - 15. april 2021 kl. 08:07

Erhvervsuddannelser

Af Henning Nedergaard, fhv. murermester, Viaduktvej 5-41, Fredericia, tidligere bosat i Hillerød

Jeg vil opfordre unge, der skal vælge en fremtid, til at tage en håndværksuddannelse, som er en sikker livsinvestering. En livsstil med årtusinde gamle byggeskikke, hvor man kan se flotte katedraler, domkirker, slotskirker og andre store bygningsværker, udført af håndens arbejdere. Sådanne bygninger bliver ikke opført mere, men skal repareres og vedligeholdes. Hvis du uddanner dig til de fag og bliver en del af et håndværk, vil du med stolthed og tilfredshed gå hjem fra arbejde.

Tidligere kendte man ikke til hjælpemidler som i dag. Det var hårdt arbejde, og håndværkerne var nedslidt, inden de skulle på pension. Og mange nåede ikke pensionen.

Det har aldrig været usundt at bruge sin krop, men hvis man bruger sin krop fysisk, som man gør, når man udfører håndens arbejde, vil man føle en velvære og stolthed, når man slutter dagen, over det arbejde, der måske vil stå i mange år til fryd og glæde for dig selv og andre.

I dag behøver man ikke at pukle, men arbejde støt og roligt med de hjælpemidler der er til rådighed til ethvert løft. Men er man født doven eller med andre skavanker, der hindre glæden ved det fysiske arbejde, kan man risikere en tidlig pension, og så har man måske valgt forkert.

Kære unge mennesker, lad jer ikke drage at det uddannelsessnobberi, der tilsyneladende eksisterer. Man har i flere år snakket om den store arbejdsløshed inden for arbejdet bag en pc-skærm eller andet stillesiddende arbejde. Pas på den udvikling.

Stadig i gang
Jeg er mureruddannet og er nu 84 år, kom i lære som 15-årig og har lagt mange tusinde mursten, tagsten og fliser m.m. og er »still going strong«.

Desværre er politikerne slemme til at skabe tvivl hos de unge mennesker på grund af talen om hurtig nedslidning, og er ikke bange for at bruge en murersvend som skræmmebillede, når de skal tale deres sag om hurtig nedslidning. Det er uforskammet og tankeløst at bruge håndværkerne som skræmmebilleder. Politikerne burde i stedet tale håndværket op og slække på de matematiske krav.

En håndværker skal ikke være professor men tjene til livets ophold med håndens hjælp. Skulle man senere i livet mene, man har boglige evner, er der altid muligheder for at læse videre til f.eks. arkitekt eller ingeniør.

Desværre har vi fået politikere, der er gået lige fra deres akademikeruddannelse og ind på Christiansborg - uden livserfaring. Den ene undervisningsminister efter den anden prøver nye metoder for indlæring, men resultatet er skræmmende, for alt for mange går stadig ud af skolen med for dårlige kundskaber.

Når man går ud af 8. eller 9. klasse, skal eleverne være udstyret med basale færdigheder som matematik/regning, dansk og skrivning på et plan, hvor den mindre dygtige kan være med. Politikerne og erhvervsskolerne må derfor løfte de unges muligheder for en erhvervsuddannelse, hvor deres pensum må tilpasses hver enkelt, og hvor det bl. a. skal være håndens arbejde, der er i fokus. Erhvervsskolerne må gøre de unge parate til at blive optaget som lærlinge i håndværksfag, hos de lokale mestre, industri eller lager.

Kom nu i gang, og lad ikke tiden løbe fra jer.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?