22. september 2020
MF Rasmus Prehn,
MF Rasmus Prehn,
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udviklingsbistand omlægges til historisk højt grønt niveau

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udviklingsbistand omlægges til historisk højt grønt niveau
Debat - 07. september 2020 kl. 23:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Rasmus Prehn Udviklingsminister (S)

Tørke, sult og oversvømmelser. Klimaforandringer er vor tids største udfordring. I et bekymrende tempo har verdens klima gennemgået store forandringer, som ingen kan vende det blinde øje til. Særligt udviklingslandene rammes hårdest til trods for, at klimaforandringerne og miljøproblemerne i høj grad er skabt af os, der lever på den nordlige og rigeste halvkugle. Nu har Covid-19-pandemien oven i købet forværret problemerne i verdens fattigste lande.

Desværre er det også udviklingslandene, der er dårligst forberedt til at stå imod forandringerne, så konsekvenserne er enorme.

135 mio. mennesker har lige nu akut behov for mad. Det kan stige til det dobbelte. 800 mio. mennesker mangler adgang til elektricitet, mens yderligere 844 mio. mennesker ikke har adgang til rent vand.

Højeste niveau nogensinde
Derfor tager regeringen nu endnu et skridt mod en grundlæggende omlægning af udviklingsbistanden og foreslår at øge den grønne udviklingsbistand med 450 mio. kr. på finansloven for 2021. Med stigningen vil den grønne udviklingsbistand udgøre ca. 2,9 mia. kr. i 2021 - det højeste niveau nogensinde. Den samlede udviklingsbistand forventes at blive 17,112 mia. kr.

Noget så simpelt som adgang til vand kan være forskellen på liv eller død i verdens fattigste lande. Hvis vi kan hjælpe bønderne med at holde liv i deres marker, forhindre oversvømmelser og dermed sikre en mere stabil fødevareproduktion til befolkningerne og husdyrene, kan det være den afgørende forskel. Ud over den øgede grønne udviklingsbistand indeholder finansloven for 2021 bedre hjælp til flere i nærområder, der er plaget af krise og konflikt. 350 mio. kr. er afsat til ekstra indsatser i nærområder og skrøbelige lande og den humanitær ramme på 2,7 mia. kr. er fortsat større end nogensinde. Der er også en større prioritering af projekter i Afrika, som bl.a. skal sikre, at langt flere afrikanere får en faglig uddannelse og adgang til rent vand og energi. Regeringen vil samtidig arbejde videre med og styrke Danmarks indsats for bl.a. ligestilling, kvinder og pigers rettigheder.

Det lille grønne tandhjul
Klimakrisen er regeringens topprioritet. Danmark vil og skal tage lederskab for den grønne omstilling internationalt og i udviklingssamarbejdet - ellers risikerer vi, at andre lande udfylder rollen med kulsort klimapolitik. Danmark er et lille land, men vores filosofi er, at vi gør den største forskel, når vi kan inspirere andre med nye innovative løsninger. Vi skal være det lille, grønne tandhjul, der får de store til at dreje den rigtige og solidariske vej - den grønne vej.

Har debatten om sexisme taget overhånd?