24. juli 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udviklingsarbejdet skal være grønnere og hjælpe flere bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udviklingsarbejdet skal være grønnere og hjælpe flere bedre
Debat - 16. juli 2021 kl. 15:00

Udviklingsbistand
Af Flemming Møller

Mortensen, udviklings-
minister og minister

for nordisk samarbejde (S), Karen Ellemann,

udviklingsordfører (V),
Rasmus Nordqvist,

udviklingsordfører (SF), Anne Sophie Callesen,

udviklingsordfører (R),
Christian Juhl,

udviklingsordfører (EL),
Katarina Ammitzbøll,

udviklingsordfører (K), Isabella Arendt,

partileder (KD),
Franciska Rosenkilde,

politisk leder (AL)
og Daniel Toft Jakobsen,

udviklingsordfører (S).

Vi lever i en global brydningstid. Corona-krise, klimaforandringer og konflikter har verden over slået udviklingen ud af kurs. Fattigdom og ulighed stiger. Særligt i verdens skrøbelige og konfliktramte områder lades alt for mange i stikken. Mennesker tvinges fra deres hjem som aldrig før. Med livet som indsats søger mange mod Europa. Samtidig øges presset på demokrati og menneskerettigheder i en tid med globale magtforskydninger. Under fire pct. af verdens befolkning lever i samfund, hvor mennesker frit kan forsamle sig og tage del i samfundsudviklingen.

Danmark har brug for en klar og fokuseret strategi for vores udviklingssamarbejde, som er skræddersyet den verden, vi står i lige nu. Derfor har vi i fællesskab lavet Danmarks nye udviklingspolitiske strategi »Fælles om Verden«. Den sætter den overordnede retning for Danmarks engagement ude i verden de næste fire år. Vi er glade og stolte over, at vi som repræsentanter for et bredt flertal i Folketinget er lykkedes med at sætte en klar kurs for dansk udviklingssamarbejde i en foranderlig tid. Vi har givet håndslag på, at Danmark, som ét af få lande i verden, forsat skal leve op til FN's målsætning om at give minimum 0,7 pct. af BNI i udviklingsbistand. Danmark skal sætte ind der, hvor behovene er størst. Det er særligt i de fattigste og skrøbelige lande. Dér, hvor de store udfordringer falder sammen og forstærker hinanden - konflikt, klimaforandringer, fattigdom, fordrivelse og irregulær migration.

I den nye strategi gøres det først og fremmest helt klart, at alle Danmarks indsatser skal hvile på et solidt fundament af demokratiske værdier og menneskerettigheder med afsæt i det nordiske værdifællesskab. Vi skal værne om de mest udsatte og sårbare og fortsætte en mangeårig dansk indsats for ligestilling og piger og kvinders rettigheder. Og vi skal engagere os aktivt i kampen for demokratiet og underbygge åben debat, fri meningsdannelse og ytringsfrihed i den digitale tidsalder. Når vi sikrer menneskers rettigheder, giver dem en stemme og mulighed for at organisere sig frit, er vi også med til at skabe en mere retfærdig, tryg, robust og bæredygtig verden.

To hovedtemaer
Oven på de fundamentale indsatser for demokrati og menneskerettigheder har vi identificeret to hovedtemaer, som strategien fokuserer på. Det første tema handler i sin essens om at skabe håb og at hjælpe flere mennesker bedre. Antallet af mennesker, der fordrives fra deres hjem af kriser og konflikt har aldrig været større. Med strategien vil vi hjælpe flere og bedre i skrøbelige lande og nærområderne til konflikt. Vi skal forebygge, bekæmpe fattigdom og ulighed, konflikt og fordrivelse - og dermed også de grundlæggende årsager, der driver mennesker på flugt eller fører til irregulær migration. Og vi vil skabe et nyt og mere retfærdigt og humant asylsystem. Det kræver alt sammen, at vi skaber håb og fremtidsmuligheder for det enkelte menneske og støtter opbygningen af retfærdige og robuste samfund.

Det andet centrale tema handler om kampen for klima, miljø og natur. Klimaforandringerne mærkes over alt og er blandt vor tids største globale trusler. Med den nye strategi engagerer vi os massivt i klimatilpasning og arbejdet for bedre natur, miljø og biodiversitet. Vi vil styrke modstandsdygtigheden over for klimaforandringerne. Og vi vil have særligt fokus på fattige og sårbare lande og mennesker, når vi gør det. Der skal samtidig grøn omstilling, ren energi og vand til de fattigste mennesker lokalt og mindre CO2-udledning globalt.

Danmark er et lille land, men vi kan gøre en stor forskel. Herhjemme har vi skabt et velstående og fredeligt samfund, hvor bæredygtig økonomisk udvikling og globalt klimaansvar går hånd i hånd. Vi har et engageret og mangfoldigt civilsamfund og et ansvarligt og bæredygtigt erhvervsliv, der vil og kan bidrage. Vi har viden og løsninger på verdens centrale udfordringer. Det forpligter. Ambitionerne er høje, men vi kan ikke gøre det hele alene. Derfor skal vi gå forrest og skabe forandringer for en bedre verden sammen med vores samarbejdspartnere i hele verden. Det gør vi med den nye strategi. På den måde værner vi også om vores egen tryghed, velstand og værdier. Vi passer på Danmark, når vi tager vare på verden.

Og så skal vi huske hinanden på, at vi nu er ét år inde i årtiet frem mod 2030, der er fristen for FN's Verdensmål. Vores handlinger i dag afgør, om vi når målene og indfrier Parisaftalens klimaambitioner. Den nye udviklingspolitiske strategi er et vægtigt bidrag til løsningen af de historisk store udfordringer, som verden står over for.

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022