6. april 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tredobling af afgift giver ingen grønne gevinster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tredobling af afgift giver ingen grønne gevinster
Debat - 09. januar 2020 kl. 13:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Plasticposer

Af Lars Hall Bæk Farsøe, kommunikationschef

i brancheforeningen
Plastindustrien

Et flertal i Folketinget har besluttet at tredoble afgiften på plastbæreposer fra årsskiftet. Det giver selvfølgelig ekstra millioner i statskassen og muligvis også nogle symbolpolitiske point hos vælgerne, men beslutningen medfører umiddelbart ikke mange grønne gevinster. Det er der flere årsager til.

For det første er plastposer i den danske natur heldigvis ikke en stor miljømæssig udfordring. Det er for få år tilbage dokumenteret i en rapport fra The Nudging Company.

I afsnittet »Plastikposerne ender i forbrændingsanlægget - ikke i naturen« er Hold Danmark Rent citeret for følgende vurdering af mængden af plastposer i naturen: »Plastposer udgør således en overraskende lille andel af det samlede plastaffald, der er blevet optalt«.

For det andet er bæreposeafgiften skruet sådan sammen, at den enkelte pose bliver afgiftsbelagt efter dens vægt.

Besynderlig konstruktion
Det er en besynderlig konstruktion, da tykke plastposer er langt nemmere at genbruge og genanvende end de tynde poser, men det er stadigvæk de tykke poser, som bliver hårdest ramt af afgiftsstigningen. Derudover er der heller intet økonomisk incitament til at fremstille poser i genanvendt plast eller bioplast.

For det tredje er bæreposeforbruget allerede stærkt faldende på grund af de seneste års fokus på emnet. Eksempelvis har Elgiganten oplevet et faldende posesalg på 85 procent.

Ydermere har detailbranchen i form af Dansk Erhverv, Coop med flere allerede sagt, at de vil halvere poseforbruget frem mod 2023. Det skete i forbindelse med plasthandlingsplanen sidste år, men det initiativ virker til at være blevet glemt på Christiansborg.

»Glemte« bomuldsposen
Endelig kan det også undre, at politikerne helt har »glemt« at omtale bomuldsposen, som er undtaget fra bæreposeafgiften, når der nu er så meget fokus på bæredygtighed.

En videnskabelig undersøgelse fra DTU Miljø viser nemlig, at bomuldsproduktion er så ressourcekrævende, at plastposen i et livscyklusperspektiv er et grønnere valg. Tredoblingen af afgifterne på bæreposer af plast vil med stor sandsynlighed øge salget af de mindre bæredygtige bomuldsposer.

Jeg gør mig ingen forhåbninger om, at tredoblingen af bæreposeafgiften bliver rullet tilbage foreløbig. Dog håber jeg, at 2020 bliver året, hvor vi indretter afgiftssystemet sådan, at tykke genbrugsvenlige poser i genanvendt plast slipper en anelse billigere.

Det vil være en grøn gevinst.