25. november 2020
Ambassadøren iført hjemmelavet mundbind på Prags berømte Karlsbro, der normalt er spækket med turister - men ikke i øjeblikket.                                                                                Foto: Ambassaden
gallery icon

Se billedserie

Ambassadøren iført hjemmelavet mundbind på Prags berømte Karlsbro, der normalt er spækket med turister - men ikke i øjeblikket. Foto: Ambassaden
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tjekkiet er nede til tælling - og Prag er krøbet i dvale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tjekkiet er nede til tælling - og Prag er krøbet i dvale
Debat - 06. november 2020 kl. 13:33

Af Ole Frijs-Madsen, Danmarks ambassadør i Tjekkiet

Jeg har de seneste tre år som Danmarks ambassadør fulgt udviklingen i Tjekkiet på nærmeste hold. Landet har haft stor økonomisk, materiel og social fremgang, og Prag er i stigende grad blevet en turistmagnet. Byen kaldes ofte »Den Gyldne Stad« eller »lille Paris«.

Forleden vandrede jeg ned til Danmarks ambassade i det centrale Prag, der normalt vrimler med aktivitet og turister. Ikke alene var der mennesketomt i gaderne, men også på ambassaden har vi i flere uger kørt med stærkt reduceret bemanding med kun én medarbejder på hver af bygningens tre etager. Alle andre arbejder hjemmefra.

15.000 om dagen
»Den tomme by« skyldes, at Tjekkiet pludselig blev et af de lande i Europa med hurtigst udvikling i smittetallene. De seneste uger med op til 15.000 nye positivt testede om dagen. Dødsraterne fra Covid-19 blev firedoblet på en måned, og hospitalerne nærmede sig deres maksimale kapacitet. Det har været en dramatisk udvikling for et land, som ellers hele foråret håndterede krisen meget effektivt med få smittede, indlagte og døde. Men efter sommerferien, hvor tjekkerne kom hjem fra udlandet og skolerne genåbnede, gik det pludseligt galt. Selvom sundhedsmyndighederne udtrykte bekymring for udviklingen, så blev der politisk grebet ind for sent. Det har landets premierminister, Andrej Babis erkendt.

Som følge af den alvorlige situation har regeringen nu indført en delvis nedlukning. Målet er, at erhvervslivet stadig i det store og hele kan holdes i gang. Dog må detailhandel, barer, restauranter, frisører, fitnesscentre m.v. i en periode holdes lukket. Der er også udgangsforbud, medmindre man skal på arbejde, til lægen, på apoteket, dyrke motion eller lufte sin hund. Endvidere er der indført obligatorisk brug af mundbind såvel indendørs bortset fra private hjem som udendørs, hvis man ikke kan holde 2 m afstand til andre.

I denne uge er der tegn på, at restriktionerne langsomt er ved at have effekt. Tallet for, hvor mange personer en smittet person har smittet andre, er faldet til omkring 1,0. Holder denne udvikling, kan man gradvis være på vej mod samme smitteniveau som Danmark.

Ingen møder
Som dansk ambassadør mærker jeg tydeligt både de arbejdsmæssige og private følger af krisen. Der holdes så godt som ingen fysiske møder med kolleger, politikere, journalister eller andre diplomater. Den sociale isolation er med andre ord markant, og man må finde andre måder at holde sig mentalt i form. Løbeture, gode bøger og film samt løbende digital kontakt med venner og familie er en del af opskriften. Samtidig har vi på ambassaden heldigvis stort set lige så travlt som før coronakrisen startede.

100 procent digitalt
Ambassaden fungerer 100 procent digitalt, men efter forudgående aftale åbner vi naturligvis for fysisk borgerservice eller kommercielle møder. Ambassadens medarbejdere holder især Stats-, Udenrigs- og Sundhedsministeriet dagligt opdateret om corona-udviklingen, og hvordan den håndteres politisk i Tjekkiet. Endvidere arbejder jeg og fire medarbejdere i ambassadens handelsafdeling digitalt og fysisk med at bistå danske virksomheder. Danske erhvervsfolk kan stadig rejse til Tjekkiet, hvis de professionelt har behov for det. Vi får også mange henvendelser til vores Borgerservice team, som rådgiver og bistår danskerne fra Prag.

Vi krydser fingre for udviklingen de kommende uger. Meget er på spil både sundhedsmæssigt og økonomisk for Tjekkiet.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?