6. juni 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tikkende bombe under demokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tikkende bombe under demokrati
Debat - 02. april 2020 kl. 06:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mediehjælpepakke

Af Kathrine Olldag, MF (R)

Vi ved fra historien, at det første, der spares væk, når en krise indtræffer, er virksomheders annoncering. Derfor styrtbløder Sjællandske Medier (SM), ligesom alle andre mediehuse, i øjeblikket. Og det er en tikkende bombe under vores lokale demokrati.

SM slås i forvejen med faldende abonnementstal på trykte aviser, og en meget stor del af annoncemarkedet er for længst rykket over på især sociale medier. Så avisen rammes ekstra hårdt, når krisen sætter ind.

De lokale og regionale medier er blevet færre og er kommet på færre hænder gennem de seneste 10 år. Hvis de som følge af coronakrisen forsvinder nu, vender de ikke tilbage. Det underminerer den lokalt forankrede kontrol med magthavere og virksomheder, der vil få alt for let spil uden den frie presse.

Derfor er en medie-hjælpepakke bydende nødvendig.

Det er ikke nok
I første omgang er en straks-udbetaling af al mediestøtte i finansloven for 2020 allerede aftalt. Det giver her-og-nu likviditet, men holder ikke hånden under det endelige regnskab. Det er med andre ord ikke nok. Derfor arbejder vi i Radikale Venstre i forskellige spor.

Det første er en selvstændig og aktiv hjælpepakke til særligt de regionale og lokale mediehuse. Den kunne baseres på antal journalistiske arbejdspladser, således at det er støtte til journalistikken, der er det bærende grundlag.

Et andet spor vi forfølger, er naturligvis det logiske, at de igangsatte hjælpepakker skal gøres tilgængelige for mediehusene i dag. For det mest ideelle er selvfølgelig, at de store erhvervspakker hjælper alle brancher. Men af forskellige grunde falder mediehusene ned mellem forskellige stole. Og det holder jo slet ikke.

Hvad er prisen?
Uanset hvordan, så står vi med et brændende ønske om at redde vores demokratiske infrastruktur.

For gør vi ikke det, så vil vi efter krisen være overladt til store udenlandske selskaber og platforme, der ikke har nogen publicistisk tradition, og som ikke er underlagt medieansvarsloven herhjemme. Så spørgsmålet er, hvad er prisen for at bevare den frie og kritiske presse? Hvad koster det, at give danskerne den demokratiske kontrol og information, som vort samfund er bygget på? Og hvad koster det at lade stå til? For mig som radikal er der ingen tvivl. Selvfølgelig skal vi netop nu investere massivt i vores demokratisk infrastruktur. Så lad os hæve ambitionsniveauet og lave en medieaftale, der virkelig hjælper.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?