18. juli 2019
Vores grundvand er en unik ressource, som vi kan være stolte af og glade for i Danmark. Vi kan åbne for vores vandhane og drikke af vandet, som er rent og smager godt. Det kan man ikke i ret mange andre lande, skriver de tre politikere.	                                                                         Foto: Kenn Thomsen
Vores grundvand er en unik ressource, som vi kan være stolte af og glade for i Danmark. Vi kan åbne for vores vandhane og drikke af vandet, som er rent og smager godt. Det kan man ikke i ret mange andre lande, skriver de tre politikere. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stadig meget at kæmpe for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stadig meget at kæmpe for
Debat - 17. januar 2019 kl. 14:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Drikkevandet
Af Trine Torp, MF (SF), miljøordfører, Tina Boel, byrådsmedlem (SF), Roskilde og Jan Bjergskov Larsen, Roskilde, Folketingskandidat Sjællands Storkreds

SF har landet en pesticidaftale sammen med regeringen, DF, S og R. Den er et kæmpe skridt i retning af renere grund- og drikkevand og færre hovsa-fund. Men der er stadig mere at kæmpe for - både på Christiansborg, i kommunerne, i regionerne og ikke mindst i landbrugene.

Aftalen betyder blandt andet et sprøjteforbud nær vandboringerne - altså i de sårbare områder, hvor vandet pumpes op. Det kæmpede vi hårdt for ved de første forhandlinger i foråret uden at komme i mål, og Enhedslisten og Alternativet valgte på den baggrund at forlade forhandlingsbordet. Men SF blev siddende og kæmpede videre, og nu er sprøjteforbuddet nær vandboringer de facto en realitet. Det er et kæmpe skridt i retning af renere grund- og drikkevand og færre hovsa-fund af pesticidrester.

Nu er det op til kommunerne at realisere den aftale sammen med landmændene. SF Roskilde vil derfor starte dialogen med vores landmænd om, hvordan vi får realiseret sprøjteforbuddet. Vi ved, at SF'ere i andre af vores kommuner har planer om det samme.

Målet er selvfølgelig, at vi med tiden helt skal undgå brug af pesticider. Derfor er der i aftalen blandt andet også stillet krav til landbruget om dokumentation for, at de prioriterer det gode landmandskab, hvor de for eksempel prioriterer det hyppige sædskifte til bekæmpelse af ukrudt frem for at ty til sprøjtegiftene. Det kan begrænse brugen af sprøjtegifte og forebygge resistens.

En vigtig rolle
Næste delmål mod fremtidigt rent drikkevand er beskyttelse af vandet i indvindingsområderne. Også her spiller kommuner og regioner en vigtig rolle.

Vi skal have øje for, hvad der foregår på jorderne over vores grundvand, og vi skal tage stilling til, om vi vil acceptere de aktiviteter. For eksempel kan vi sige nej til placering af bestemte typer industri.

Vores grundvand er en unik ressource, som vi kan være stolte af og glade for i Danmark. Vi kan åbne for vores vandhane og drikke af vandet, som er rent og smager godt. Det kan man ikke i ret mange andre lande.

Det bliver vi ved med at kæmpe for - både lokalt og regionalt. Fornuften og omtanken vil sejre til sidst, hvis vi bliver ved med at kæmpe og lægge pres på, der, hvor det betyder noget - nemlig ved forhandlingsbordene.