20. januar 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spændende hvem der kommer til at bestemme Venstres kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spændende hvem der kommer til at bestemme Venstres kurs
Debat - 05. januar 2021 kl. 07:12

Af Bjarne Hjorth Andersen
Varpelev Bygade 12, Hårlev

Selv om jeg ikke har nogen tilknytning til partiet Venstre, kom jeg til at tænke på nogle barndomsoplevelser, der måske kan antyde en af modsætningerne i partiet. En del af vores fjernere familie tilhørte landbomiljøet, idet to af min farmors søstre var gift med gårdejere af det lidt større hartkorn. Den ene gårdejerfamilie besøgte jeg enkelte gange sammen med min farmor, den anden familie besøgte vores familie oftere, simpelthen fordi vi havde en stående invitation, hver gang vi kom på de kanter.

Ingen rar oplevelse
Den første familie var det normalt kun min farmor, der besøgte; formentlig fordi hun gerne ville holde forbindelsen til sin søster. Men jeg var altså med et par gange, da jeg var 10-11 år. Det var også rigeligt. Det var nemlig ikke nogen rar oplevelse. En ting var husherrens udbreden sig om tidens forfald, hvor kommunister og socialister ødelagde landet i almindelighed og dansk landbrug i særdeleshed - det måtte man naturligvis finde sig i, når ens forældre var organiserede socialdemokrater. Værre var den stemning, der lå over hjemmet, og hvor den mindste forkerte bevægelse eller bemærkning kunne fremkalde husherrens misbilligelse.

Den anden familie besøgte vi oftere. Måske erindringen ikke er helt pålidelig, men forskellen mærkedes allerede, når man trådte ind over dørtrinnet; der var lysere og højt til loftet. Jeg fik en varig interesse for vores fortid, da husherren løftede låget til slagbænken og afslørede en imponerende samling stenalderfund. Hans fascinerende historier om livet, som det måske havde udfoldet sig på de marker, hvor vi nu gik, husker jeg stadig. Han var også i bestyrelsen for den lokale fodboldklub, og vi benyttede ofte lejligheden til en gang bold, og der blev set stort på, at der måske røg nogle tulipaner i den flotte have. Men allerbedst husker jeg hans interesse for, hvad sådan en knægt på 10-12 år foretog sig, og hans latter, når han fik fremlokket indrømmelser om skarnsstreger, som man ellers ikke underholdt voksne med.

Senere undrede jeg mig over, at begge disse gårdejere var mangeårige lokalpolitiske repræsentanter for samme parti, nemlig Venstre. I dag undrer jeg mig ikke helt så meget. Det virker, som om begge mennesketyper stadig findes i partiet, og det er da spændende at følge med i, hvem der i længden kommer til at bestemme partiets kurs.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?