19. september 2020
Søren Pape - Foto: Andreas Houmann
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Selv julemanden har brug for vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv julemanden har brug for vækst
Debat - 05. december 2019 kl. 14:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Finanslov 2020

Af Mette Abildgaard, MF (K) Valgt i Nordsjælland

Der var store smil på læberne, da den røde blok præsenterede næste års finanslov en sen aften i december. Finansministeriet havde pyntet juletræet, så alle journalisterne havde lidt godt at se på, mens de ventede spændt på, at den berømte glasdør skulle gå op. Og så skete det! Ud kom de røde politikere, som var de julemandens små hjælpere, og så blev der ellers delt gaver ud til højre og venstre. Nu vil jeg nødigt være den, der ødelægger den gode julestemning, men nogen skal betale for gaverne, før at andre kan få dem. Og her kommer problemet med årets finanslov, når regeringen vil hente meget af finansieringen ved at hæve generationsskifteskatten hos de familieejede virksomheder. Det må virkelig ødelægge julestemningen hos de 850.000 danskere, der er ansat i en familieejet virksomheder.

Det er en usympatisk og direkte uklog måde at finde finansieringen på. Rygraden i dansk erhvervsliv er de familieejede virksomheder, som både sikrer arbejdspladser og vækst. Og vækst får vi brug for de kommende år, hvor de økonomiske vismænd siger, at der er udsigt til lavere økonomisk vækst og stigende usikkerhed. Det er derfor det helt forkerte tidspunkt at svække vilkårene for dansk erhvervsliv med stigende skatter og afgifter på, når vi går en usikker fremtid i møde med brexit, handelskonflikt mellem USA og Kina samt en svækkelse af vores nærmeste eksportmarkeder.

I Det Konservative Folkeparti vil vi afskaffe generationsskifteskatten helt, ligesom man har gjort i Sverige og i Norge. Regeringen vælger desværre at gå den modsatte vej, hvilket kan ende med at koste medarbejdere i familieejede virksomheder en fyreseddel.

Der er desværre flere mærkværdige prioriteringer i denne finanslov. Især set i lyset af, at det faktisk går rigtig godt i Danmark. Som klima - og miljøordfører ærgrer jeg mig over, at der ikke er mere fokus på det grønne område. Da vi sad i regering satte vi flere midler af til urørt skov og biodiversitetsskov, end regeringen gør med denne finanslov. Det er meget beklageligt.

Kommende boligejere skal også betale for regeringens gaveregn. Med finansloven hæver regeringen afgiften på tinglysning for boligejerne. En i forvejen forfærdelig afgift, der rammer folk, der køber bolig - bare fordi den er købt. Afgiften tjener intet formål, og derfor forstår vi på ingen måde, hvorfor den skal hæves.

Selv julemanden har brug for vækst, hvis det også næste år skal være muligt at dele julegaver ud til finanslovsforhandlingerne! Derfor skal vi give de danske virksomheder gode vilkår uden flere skatter og afgifter. Uden vækst, ingen velfærd.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?