12. juli 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan sikrer vi medicin på hylderne og lave priser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan sikrer vi medicin på hylderne og lave priser
Debat - 23. juni 2020 kl. 13:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Ida Sofie Jensen Koncernchef i Lægemiddel- industriforeningen (Lif)

Når du køber medicin på det lokale apotek i Roskilde, Slagelse eller Hillerød, er du sikret nogle af Europas laveste priser. Og som en selvfølge kan man i Danmark regne med, at medicinen rent faktisk står på hylderne, når man skal bruge den. Sådan er det ikke nødvendigvis andre steder i Europa - for slet ikke at tale om resten af verden.

Men selv om vi har et godt system, der både sikrer, at der er medicin på hylderne, og at det kan købes til en - i gennemsnit - meget lav pris, så er det ikke ufejlbarligt. Det sker, at man går forgæves efter medicin. Eller at prisen pludselig er steget - og i en uge eller to er mange gange dyrere end sædvanligt. For selv om priserne i gennemsnit er lave, så hjælper det ikke fru Hansen, der skal finde pengene til at købe de nu meget dyre piller, eller som må leve med at få et andet produkt end det, hun foretrækker og kender.

Ofte er der en sammenhæng mellem de såkaldte forsyningssvigt og prishop på medicin. En produktionsfejl i Kina kan give restordrer på apoteket i Køge. Og det kan betyde, at apoteket i stedet må tilbyde alternative præparater til andre priser.

Endnu større problemer
Havde der været enkle løsninger på problemet, så var det nok løst. Og virkeligheden er da også, at det er så komplekst, at man risikerer at skabe endnu større problemer i bestræbelserne på at begrænse prishoppene. Men noget kan der faktisk gøres, uden at det undergraver det system, der generelt sikrer god adgang til lægemidler og lave priser.

Helt overordnet er der brug for stabil forsyningssikkerhed for at sikre stabile priser.

I dag er der hver 14. dag auktionsrunder, hvor leverandørerne konkurrerer om den laveste pris på præparatet. Den leverandør, der sælger til den laveste pris, får lov at være eneforhandler i 14 dage. Det er en fin løsning, som har givet stor konkurrence og meget lave priser. Men. For der er et stort men: Leverandøren er kun forpligtet til at kunne levere medicin til syv dage. Løber man tør, er der andre leverandører med andre priser, der skal træde til uden varsel. Det giver naturligvis både svingende priser og usikre forsyninger, og det er ikke nødvendigt. Vinderen af et udbud eller en auktion bør have pligt til at levere i hele den periode, hvor man har vundet retten til at levere.

Først 10 dage før en ny periode får leverandørerne besked om, hvem der har vundet auktionsrunden. Med så kort varsel kan det være svært at forudsige og planlægge leverancerne, så medicinen når frem. Kan man i stedet få tre måneders varsel, vil man få langt større forudsigelighed og øge sandsynligheden for, at medicinen kan leveres til den rette tid og den aftalte pris.

Forsyningssikkerhed
Forsyningssikkerhed skal i det hele taget være et krav til den, der vil sælge medicin. Kan en leverandør erfaringsmæssigt ikke garantere en høj grad af forsyningssikkerhed, bør det have afgørende betydning for chancen for at vinde runden.

Med sådanne justeringer vil vi i endnu højere grad kunne sikre os, at lægemidlerne står på hylderne til nogle af Europas laveste priser.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?