13. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regeringen skylder Merkel en undskyldning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen skylder Merkel en undskyldning
Debat - 03. juni 2021 kl. 11:54

Aflytning

Af Erik Boel, Tidl. landsformand for Europabevægelsen

Ingen bidrager mere til fred, stabilitet og frihed i Europa end den tyske kansler Angela Merkel. Derfor er det rablende, at den danske efterretningstjeneste (FE) i ledtog med den amerikanske (NSA) i årene 2012-14 har brugt tid og ressourcer på at aflytte kansleren.

Også statsministerens vaccine-besøg i Israel i marts var et slag i ansigtet på den tyske kansler. Det er Merkel - den tyske regering - der økonomisk har muliggjort udvikling og distribution af BioNTech, som i samarbejde med Pfitzer har stillet vaccinerne til rådighed for danskerne.

Danmark har enorm glæde af samarbejdet med Tyskland; økonomisk, politisk, kulturelt og menneskeligt. Med Merkel som kansler lytter Forbundsrepublikken til de øvrige medlemmer af Unionen; også de mindre lande, hvilket ikke mindst Danmark har haft glæde af. Derfor er det rent ud sagt også torskedumt, at den tidligere S-regering indvilgede i at spionere mod kansleren og andre tyske toppolitikere. Danmark kunne ikke have nogen bedre ven, allieret og nabo end Tyskland.

Set i sammenhæng med regeringens fodslæbende og uengagerede Europapolitik betyder aflytningsskandalen, at Danmarks image lider yderligere skade.

Lige nu er regeringen gået i flyverskjul og håber, det hele driver over. Men så nemt slipper Mette Frederiksen næppe. Opstandelsen og vreden i de lande spionagen var rettet imod er massiv - udover Tyskland drejer det sig om Frankrig, Sverige og Norge.

Regeringen bør her og nu gøre følgende:

n Gennemføre et grundigt serviceeftersyn af FE. Skeletterne vedbliver at vælte ud af skabet i organisationen, der årligt modtager en milliard skattekroner. FE og dens mange ansatte opererer autonomt og uden tilstrækkelig politisk og demokratisk tilsyn.

n I stedet for at sidde på hænderne bør statsministeren offentliggøre den længe lovede Europapolitiske strategi. Det er i øjeblikket aldeles uklart, hvad regeringen vil med Danmark i Europa. Europapolitikken er initiativ - og farveløs. Det nytter ikke noget, at regeringen løser dag-til-dag sagerne, såfremt der ikke er nogen retningssans, strategisk tænkning eller udenrigspolitisk vision. Det bør fremgå klart af strategien, at Danmark ikke blot har en interesse i et godt og tæt forhold til USA, men også ønsker at være en helhjertet deltager i EU.

n Statsministeren bør give de lande, spionagen var rettet imod, en uforbeholden undskyldning. Og samtidig gøre det klart, at denne aflytning af vore europæiske partnere selvfølgelig ikke længere finder sted - og heller ikke vil gøre det i fremtiden.

Hvis statsministeren indfrier disse ambitioner, er der i det mindste kommet noget godt ud af aflytningsskandalen.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM