14. april 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Psykiatrien er stærkt forbedret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykiatrien er stærkt forbedret
Debat - 07. april 2021 kl. 08:27

Region Sjælland

Af Charlotte Petersson og Nicolai Nicolaisen, regionsrådsmedlemmer (S)

Psykisk sygdom udgør i dag omkring 25 procent af den samlede sygdomsbyrde i samfundet og er stærkt forbundet med ulighed i sundhed. Borgere med svære psykiske lidelser lever 15-20 år kortere end gennemsnittet. Stærkere indsatser i psykiatrien har Socialdemokratiet som en kerneopgave.

Psykiatrien i Region Sjælland er under rivende udvikling med bredere og stærkere behandling, men den store udfordring er, at der mangler fagligt, uddannet personale. Der er ledige stillinger inden for alle faggrupper.

Psykiatrien har under den nuværende regering fået et fagligt løft og en stærkere økonomi, så der er langt bedre forhold og muligheder end tidligere. Regeringen har ekstra bevilget 69 mio. kr. årligt 2020-23, og de følgende år 92 mio. kr. årligt til Region Sjælland. I regionen har vi bestemt, at følgende projekter skal iværksættes:

En nyetableret online behandling 24 timer i døgnet med faste psykiatere bruges flittigt. Det har vist sig at være meget benyttet og fagligt et stærkt supplement, når problemer pludselig melder sig.

Psykisk mistrivsel eller egentlig sygdom har skabt behov for, at vi som samfund på tværs af kommuner, praksissektorer og sygehusvæsen griber tidligere og mere målrettet ind. Det gælder om at få folk på rette køl igen og derved forebygge mistrivsel. Det nye projekt »Stepped Care« er et helhedssyn på forebyggelse, behandling og rehabilitering af borgere med psykiske lidelser i samarbejde med kommunerne. Dette projekt involverer bl.a. »peerstøtte« (støtte til forandring, red.).

Håbet styrkes
Udbredelse og styrkelse af peerstøtte er med til at styrke patienternes håb om at komme sig og medvirke til at få et bedre forløb og give sparring til personalet. Der er to peergrupper. I den ene gruppe er det tidligere patienter, som efter at have gennemgået en afsluttet psykisk behandling opfordres til at deltage i og hjælpe andre patienter i deres behandling.

I den anden gruppe er det pårørende eller forældre til unge, der har haft problemer, når den unge overgår fra barn til voksen, der hjælper andre voksne i samme situation. Peer-medarbejderne er et supplement til den øvrige behandling og udbredt til såvel ambulante behandlinger som sengeafsnit. Psykiatrien har udviklet et uddannelsesforløb for peermedarbejdere, som forbereder dem på deres nye roller og opgaver.

Nyetablering af regionens 22 udgående ambulante F-ACT teams er en ny behov bestemt indsatsform, der med inddragelse at kommunale medarbejdere skaber en integreret og sammenhængende indsats, som supplement til eksisterende tilbud. Behandlingen sker tæt på borgeren og kan på et tidligere tidspunkt være med til at forebygge alvorlig sygdom.

Inden for retspsykiatrien vil der ske en udvidelse med 14 pladser i 2022. Indtil da bliver flere dømte psykiatriske patienter anbragt på normale afdelinger. Det er en uhensigtsmæssig sammenblanding, der selv med ekstra indsats kan give alvorlige problemer på afdelingerne. Med udvidelsen i 2022 bliver denne problematik løst.

Ret til behandling
Psykiatrien er omfattet af behandlingsretten, hvor udredningen skal være afsluttet på 30 dage og behandlingen tilsvarende afsluttet efter 30 dage, og derefter vil patienten blive udskrevet til kommunen, der ikke er omfattet af behandlingsretten. Før kommunen finder en plads, kan der gå op til et halvt år. Ventetiderne for voksne opfyldes med 90 procent og for børn- og unge 99 procent. Det er vist det bedste i hele landet.

Samarbejdet med kommunerne bliver besværliggjort af, at de 17 kommuner prioriterer samarbejdet forskelligt og ikke har lovgivningsmæssige forpligtigelser som regionen. Derfor bliver behandlingen forskellig og afhænger af, hvor man bor.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?