20. januar 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plan skal give bedre behandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plan skal give bedre behandling
Debat - 01. december 2020 kl. 12:34

Diabetes

Af Kasper Bødker Mejlvang, landechef i Novo Nordisk Danmark

Flere end 250.000 danskere har type 2-diabetes, og hvert år kommer der desværre nye til. Alene sidste år fik flere end 14.000 stillet diagnosen.Behandlingsmulighederne er heldigvis gode, så langt de fleste kan leve et godt og aktivt liv, hvis de passer på sig selv. Men der er desværre en del, som ikke får tilstrækkelig hjælp til at kontrollere deres sygdom, og derfor udvikler alvorlige følgesygdomme, som nedsætter deres livskvalitet og i værste fald kan være dødelige.

Det er naturligvis ulykkeligt for de mennesker, det går ud over, men det er ofte også helt unødvendigt. For mange af følgesygdommene kan undgås, hvis diabetessygdommen er velreguleret.

Samtidig koster følgesygdommene samfundet mange penge. En ny undersøgelse, som blev omtalt forleden, viser, at merudgifterne ved at behandle type 2-diabetes relaterede komplikationer såsom stroke og nyresygdomme hvert år løber op i ca. 850 mio. kr.

Og meget tyder på, at behandlingsudgifterne vil vokse. Fremskrivninger viser nemlig, at der i 2030 vil være ca. 430.000 med sygdommen, hvilket bl.a. hænger sammen med, at flere bliver svært overvægtige.

Hvis udviklingen skal vendes, skal vi som samfund blive bedre til at forebygge diabetes, samtidig med at vi skal tage bedre hånd om dem, som bliver syge, så de ikke udvikler følgesygdomme. Det handler simpelthen om at sikre, at sundhedsvæsnet er gearet til at give den rette behandling lige fra det tidspunkt, hvor sygdommen opdages, til den sygdomsramte skal lære at leve med sin diabetes.

Det kræver et tæt samarbejde mellem blandt andre de praktiserende læger, sygehuse, speciallæger, fodterapeuter og diætister. Og det forudsætter, at man flytter fokus fra kortsigtede sundhedsmæssige omkostninger til, hvad der giver værdi for mennesker med type 2-diabetes og for samfundet på længere sigt, og at danskere med diabetes tilbydes en behandling af samme høje kvalitet, uanset hvor de bor.

Det er ikke altid tilfældet i dag, og bl.a. derfor ser vi gerne, at regeringen sætter sig i spidsen for at udarbejde en plan for kronisk sygdom. Mange har nemlig - udover diabetes - andre kroniske sygdomme, og de vil ofte have behov for hjælp fra flere steder i vores sundhedsvæsen.

Det gør det ikke lettere for de mennesker, der skal forholde sig til flere sygdomme på samme tid og forsøge at finde rundt i sundhedsvæsnet. Ikke mindst derfor er der brug for planen, der skal styrke behandlingen af det stigende antal danskere med diabetes og andre kroniske sygdomme.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?