30. maj 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ophæv aldersgrænsen for retten til dagpenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ophæv aldersgrænsen for retten til dagpenge
Debat - 31. oktober 2019 kl. 13:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Michael Teit Nielsen Vicedirektør, Ældre Sagen

Det giver ingen mening, at alle ikke har mulighed for at opnå dagpengeret som medlem af en a-kasse.

Dagpengesystemet giver mulighed for at forsikre sig mod arbejdsløshed. Dagpengeretten opfattes som en integreret del af arbejdsmarkedspolitikken. Derfor bør den naturligvis omfatte alle, der er aktive på arbejdsmarkedet. Men her er lovgivningen sakket voldsomt bagud i forhold til virkeligheden.

Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Det har en undersøgelse fra VIVE (Det nationale forskningscenter for velfærd) konkluderet allerede i februar måned.

En helt ny analyse fra Danmarks statistik det samme: De 65-årige, der har fået hævet pensionsalderen, arbejder i stort omfang videre.

Men hvis du - sådan som samfundet ønsker - arbejder videre, efter at du har nået folkepensionsalderen, mister du din dagpengeret og medlemskab af a-kassen. I stedet vil du blive tilbudt et såkaldt »seniormedlemskab«.

Det betyder, at du som folkepensionist kan blive budt på en kop kaffe og måske en vaniljekrans. I kan måske snakke om, hvor hårdt det er at blive ramt af arbejdsløshed og skulle finde et nyt job som senior. Og du kan få hjælp til jobsøgning. Men dagpengekassen er hermetisk smækket i.

Absurd forskelsbehandling
Det er helt urimeligt. Det er forskelsbehandling. Og det er helt absurd.

Ældre Sagen oplever mange medlemmer i pensionsalderen, der er fulde af lyst og energi til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Tanken om at gå på pension har end ikke strejfet dem. For dem er alderen blot et tal på fødselsattesten. De stortrives på arbejdsmarkedet.

Hvis de skulle være så uheldige at miste deres arbejde, har de brug for dagpenge i en periode. Vi ved endda, at det er sværere for seniorer at få fodfæste på arbejdsmarkedet igen, når de mister deres arbejde.

Politikere og arbejdsgivere skriger på arbejdskraft. Seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet efter den officielle pensionsalder, bidrager i stort omfang til samfundsøkonomien de kommende år. Derfor er det på høje tid, at der bliver sendt et klart signal om, at man ikke kan måle en persons arbejdsevne og kompetencer ud fra en fødselsdato.

Der er mange problemstillinger at tage fat på i den forbindelse. Men noget helt grundlæggende er at få reglerne for dagpenge ført ajour med ambitionen om, at vi skal blive på arbejdsmarkedet, så længe vi kan og vil.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?