8. marts 2021
Inger Støjberg ønsker at indtage rollen som martyr. Det er hun ikke og bliver det aldrig. I mine øjne er hun blot en gennemført egoist, skriver Erik Rasmussen.                                            Foto: Scanpix
Inger Støjberg ønsker at indtage rollen som martyr. Det er hun ikke og bliver det aldrig. I mine øjne er hun blot en gennemført egoist, skriver Erik Rasmussen. Foto: Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ø-projekter »helt på månen«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ø-projekter »helt på månen«
Debat - 10. februar 2021 kl. 14:25

Vind- og atomkraft

Af Holger Skjerning,tidl, Morænevej 25, Slangerup

Frederiksborg Amts Avis og alle medier bragte 5/2 artikler om to nye energi-øer, der bragte vores energiminister, Dan Jørgensen (S), helt oppe i det grønne felt!

Projektet omfatter en ny ø ved Bornholm og en endnu større 80 km ude i Vesterhavet. De skal, når det er helt færdigt, modtage strøm fra vindmøller med en samlet effekt på 12 GW. Til sammenligning er Danmarks største el-forbrug ca. 3,5 GW. Vi skal derfor sælge en masse strøm til vore nabolande, når det blæser. Men det kan vi bare ikke! For det blæser nogenlunde ens i et stort område omkring os, så alle vore nabolande har overskud af vindmølle-el samtidig med os. Men det er vore politikere ikke klar over. Dette problem har vi faktisk allerede, for især Tyskland kan sjældent modtage vores overskudsstrøm af denne grund.

Endnu værre er det, at de mange vindmøller som bekendt ikke leverer strøm hele tiden. På havet dog lidt mere stabilt end på land. Men 40-60 dage hvert år skal vi have strømmen fra andre kilder - eller importere det fra vore naboer. Men vi ved ikke, om projektet har en løsning på dette?

En del af overskudsstrømmen skal bruges til PtX (fremstilling af brændstof til bl.a. fly). Dette består af kulbrinter og kræver brint (H) plus kulstof (C). Brint kan fremstilles på øen ved elektrolyse af havvand, men hvor skal C komme fra? Måske fra CO2, der kan komme gennem 100 km lange rørledninger fra jyske kraftværker? Og øen ved Bornholm skal vel hente det fra sjællandske kraftværker? Altså fra de kraftværker, som de samme partier ønsker at lukke. En forklaring efterlyses!

Men hvad koster så disse energi-øer? Øen ved Bornholm koster 38 mia. kr og den i Vesterhavet 210 mia kr. Nogle kilder oplyser, at de 210 mia. kr. omfatter begge øer, men med alle usikkerheder taget i betragtning koster det hele tæt ved 300 mia. kr. Det udgør ca. 50.000 kr. fra hver dansker, incl. babyer! Eller 200.000 kr for en husstand med to voksne og to børn.

Ministeren håber, at private fonde vil betale en del af udgifterne, men det ændrer ikke på, at samfundet som helhed belastes voldsomt.

Jeg vil slutte med et alternativ: Vindkraft + de nødvendige følge-investeringer er nu så dyr, at vi kunne bygge fire-fem kernekraftværker, der som bekendt leverer el, også når det ikke blæser. Helt uden disse energiøer. Og så ville alle vores og EU's klimakrav være opfyldt de næste 50-60 år, mens vindmøller på havet kun holder 20-25 år.

Jeg gætter på, at alt dette kun har været diskuteret politisk og ikke teknisk i de partier, der har stemt for ø-projekterne. Og det alternative forslag har selveste ministeren, Dan Jørgensen, i Berlingske sidste år kaldt »helt på månen«. Det samme kunne jeg jo kalde ø-projekterne!

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?