15. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny pandemistandard for rengøring kan holde samfundet i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny pandemistandard for rengøring kan holde samfundet i gang
Debat - 22. marts 2021 kl. 06:58

Af Susanne Balslev,
ekspertisechef i Facility

Management i NIRAS

Arbejdet med en ny ledelsesstandard for Facility Management (FM) med fokus på, hvordan man håndterer pandemiudbrud og sundhedskriser, er netop sat i gang. Den skal sikre, at man kan færdes trygt og sikkert på arbejdspladser og i det offentlige rum.

Standarden bliver et redskab, man kan bruge i kampen for at holde samfundet i gang ved pandemiudbrud, som det vi oplever med Covid-19, der på kort tid forandrer behovet for virksomheders serviceniveau. FM er en vital del af indsatsen for at skabe sikkerhed og tryghed på arbejdspladser og i det offentlige rum.

Covid-19 har vist os, hvor vigtigt det er, at der er styr på vores processer, og at FM- funktionerne er afgørende for, om arbejdspladser kan fungere. Både når det handler om at forebygge smitte i det daglige på f.eks. kontorer, hospitaler og i shoppingcentre, men også, når der bliver konstateret smitte, er det meget vigtigt, at alle ved præcist, hvad de skal gøre, og hvad der skal ske og ikke mindst, hvor hurtigt det skal ske, så man kan bremse smitte.

En helt ny udfordring
Når man står i en sundhedskrise, gælder det om at træffe så velunderstøttede beslutninger som muligt. Det kræver godt samarbejde, god kommunikation og gode processer. Og samtidig betyder det, at kvalitetsniveauerne skal sættes helt anderledes.

Hvem har fx ansvaret for at sikre, at der er ressourcer nok, hvilke kompetencer er der brug for i forhold til sikkerhed og sundhed, hvordan organiseres arbejdet bedst, hvad er den bedste og mest driftssikre fremgangsmåde, hvem står for kommunikation ved problemer og sygdomsudbrud, hvordan finder man det passende niveau for hygiejnetiltag og rengøring, og hvordan kvalitetssikrer man rengøringsprocedurer, så man undgår smitte?

Det er alt sammen noget af det, som den kommende FM pandemistandard kan hjælpe med at få styr på, fordi den giver et fælles sprog, fælles forståelser og nogle ensartede rammer for, hvad der skal leveres og hvordan det skal dokumenteres.

Konkurrenceparameter
Den kommende pandemi­standard bliver certificerbar og henvender sig både til in-house FM-organisationer, der har ansvar for at sikre brugerne af huset, samt til leverandører af services, fx rengøring, vedligehold og bygningsdrift, og til udlejere af bygninger.

Standarden kan blive et væsentligt konkurrenceparameter i fremtiden, som man med fordel kan anvende ved udbud til at stille kvalitetskrav til arealer og services. Dem, der står for vores arealer og services, har jo ansvaret for at tilbyde en sikker bygning at færdes i. Det vil være oplagt at følge internationale standarder på området og skrive det ind i kontrakterne.

På samme måde kunne offentlige myndigheder begynde at stille krav om certificering - også i forhold til de FM-standarder, der allerede findes i dag, fordi de er en kvalitetslabel, der viser, at man gør det ordentligt. Det er også oplagt for dem, der gerne vil arbejde på de internationale markeder.

Deltag i arbejdet
Mit budskab til de danske virksomheder er, at det her er interessant for dem, der vil være fremme i skoene og føre an i den danske FM-branche. Ved at deltage i arbejdet kan man dels spille ind og få indflydelse på standarden, dels få tidlig viden og indblik i, hvor branchen bevæger sig henad, og hvad der bliver morgendagens markedskrav. Samtidigt får man et kæmpestort internationalt netværk i branchen.

Alle med interesse og viden på området kan deltage i arbejdet med standarden Facility management - Guidance on emergency management of epidemic prevention in the workplace.

Læs mere her: Dansk standard - Facility Management

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?