5. marts 2021
20010330163303 SJBI
gallery icon

Se billedserie

20010330163303 SJBI
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nødvendigt med en rigsretssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nødvendigt med en rigsretssag
Debat - 20. november 2020 kl. 22:50

Minksagen

Af Povl Fritzner, Herlufmagle, bestyrelsesmedlem, Gefion & Poul Henrik Prahl, Algestrup Gods - på vegne af de østdanske landmænd

Vi har som en væsentlig del af Danmarks befolkning utrolig stor medfølelse med minkavlerne. Med et pennestrøg, eller rettere ét pressemøde, blev en hel produktionsgren og generationers livsværk udslettet. Det er fuldstændig ufatteligt, at det kunne ske i Danmark. I virkeligheden er det så stor en tragedie, at vi næsten savner ord.

Efterfølgende viser det sig, at hele processen har været decideret ulovlig, og at alle kendte demokratiske spilleregler, har været sat ud af kraft. Hvordan i alverden kunne det komme så vidt for vores regering? Et bud er, at magtfuldkommenheden er steget ikke bare statsministeren, men hele regeringen til hovedet. Undervejs er »folkesundhed« åbenbart blevet et password til at gennemføre ulovligheder og overtræde selve Grundloven. Det mest skræmmende er, at det nok blev gjort med helt åbne øjne.

Hun vil gøre det igen
Handlinger uden lovhjemmel og overtrædelse af selve Grundloven - af Danmarks statsminister, der siger, at hun ville gøre det igen! Det kommer statsministeren forhåbentlig til at stå til ansvar for.

Grundloven er fundamentet for demokratiet. Heri slås det fast, at der i Danmark er en tredeling af magten. Den er vedtaget for at undgå, at magten samles ét sted med risiko for magtmisbrug. Vi synes, minksagen med al ønskelig tydelighed viser netop et misbrug af magt.

Vi kan ikke leve med den usikkerhed, det kan medføre for grundejere. Hvis de grundlovssikrede rettigheder, som den fri ejendomsret og fri og lige adgang til erhverv, reelt ikke eksisterer, fordi Grundloven kan ignoreres, så er investeringer og udvikling af øvrige produktionsgrene og andre erhverv principielt værdiløse.

Og Grundloven gør det jo ikke alene, det kræver mod og initiativ at være selvstændig og sætte både sig selv og kapital på spil, for at bidrage til velfærdssamfundet. Ét pressemøde aflivede et helt erhverv ved at trampe Grundloven under fode og sætte vores grundlæggende rettigheder under pres. Vi har ikke hørt nogen forsikre, at det ikke kan ske igen, så hvem tør nu sætte alt på spil?

Ulovlige handlinger
Ifølge Grundloven er ministrene i regeringen ansvarlige for regeringsførelsen, i daglig tale er der et ministeransvar at leve op til. Overtrædes ministeransvaret, kan det som yderste konsekvens føre til, at der gennemføres en rigsretssag. Det er for os at se det, vi allerede nu må konkludere som en konsekvens af de ulovlige handlinger.

Nu står vi så i en situation, hvor et helt erhverv er aflivet, og vi skal vente på redegørelser og undersøgelser, der måske, måske ikke, kan skabe klarhed over hele denne proces, der er så utrolig uværdig og skadelig for det danske demokrati og erhvervsliv. Når end ikke landets folkevalgte i de højeste embeder finder det nødvendigt at handle med udgangspunkt i lovgivningen, så kan tilliden til folkestyret ligge på et meget meget lille sted.

Der gættes og spekuleres. Der peges og vaskes hænder. Der ryger en enkelt minister (selvom mere end en håndfuld ministre nok vidste besked) og måske en embedsmand eller to. Det er bare ikke tilfredsstillende.

For at genopbygge tilliden til Grundloven, til folkestyret og de demokratiske processer, skal der ryddes helt op og forløbet fuldstændig optrævles, så de rene linjer står skarpt. Advokatundersøgelser og kommissioner vil ikke være tilstrækkelige, dertil er forløbet allerede alt for præget af selvmodsigelser, undskyldninger, hukommelsessvigt, fortielser, beklagelser, ansvarsforflygtigelse, magtmisbrug og foragt for lovgivning, for Folketinget og for det aflivede minkerhverv. En rigsretssag er desværre nødvendig.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?