3. juni 2020
Torslunde. Erhvervsminister Raasmus Jarlov besøger Bygadens Isbod som 14 årige Marius driver. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Torslunde. Erhvervsminister Raasmus Jarlov besøger Bygadens Isbod som 14 årige Marius driver. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister med tiltrængt øje for de små virksomheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister med tiltrængt øje for de små virksomheder
Debat - 03. september 2018 kl. 14:24
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Karsten Mølgaard Jensen, Hillerød, administrerende direktør i a-kasse Ase og medlem af Virksomhedsforum for regelforenkling

Som erhvervsminister satte Brian Mikkelsen iværksætteri på dagsordenen, og nu går hans efterfølger Rasmus Jarlov (K) skridtet videre og retter sit fokus på de helt små virksomheder. Selve rygraden i dansk erhvervsliv.

Ni ud af 10 danske virksomheder har under 10 ansatte. De skaber arbejdspladser over hele landet. Alligevel er det de store virksomheder, der har sat den politiske dagsorden. Kun fire procent af de seneste ti års erhvervs- og vækstpolitiske initiativer været målrettet netop de små virksomheder ifølge en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Lønmodtagerkulturen fylder stadig mest, og tæt på hver anden virksomhed er lukket igen efter fem år. Det bliver der forhåbentlig rådet bod på nu. Således bebuder Rasmus Jarlov i løbet af efteråret og vinteren en række forslag til forenkling af regler for virksomheder med færre end ti ansatte.

»Èn af de ting, som alle sidder og kæmper med, er at holde styr på lønnen,« pointerer erhvervsministeren. Han ved, hvad han taler om. Da den konservative politiker røg ud af Folketinget ved valget i 2011 startede han turistbusselskabet Hamlet Tours.

En af de største glæder
»At starte egen virksomhed og se den vokse er en af de største glæder, jeg har haft i mit liv,« har den konservative politiker tidligere fremhævet. Nu er han så klar til at lette virksomhedsejernes trængsler efter den ofte vanskelige opstarts- og etableringsfase. Det er vigtigt, at vi også husker, at der er rigtig mange små virksomheder, som er utrolig vigtige for dansk økonomi, understreger erhvervsministeren.

Det er godt nyt. Faktisk er Danmark et af de lande i EU, hvor færrest driver egen virksomhed endsige har lyst til at gøre det. Alene administrationen af de syv mest benyttede registreringer hos de offentlige koster de små virksomheder langt over en milliard kroner, har Dansk Byggeri beregnet.

Tiden er inde til at se fordomsfrit på, hvordan vi over en bred kam fremmer vilkårene for de små virksomheder og dermed sikrer fremgang og beskæftigelse også i lokalsamfundene. Dansk erhvervsliv skal hele tiden udvikle og forny sig, hvis vi skal kunne oppebære høje lønninger, skabe vækst og øge produktiviteten. Her spiller de små virksomheder en afgørende og hidtil overset rolle for dynamikken, og netop unødigt bureaukrati dræber mulighederne for at koncentrere kræfterne om det væsentlige - at drive forretningen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?