29. september 2021
Strømmen af migranter og flygtninge er igen stigende - men EU nøler med at finde en løsning, skriver Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet.
Strømmen af migranter og flygtninge er igen stigende - men EU nøler med at finde en løsning, skriver Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet.
Foto: Mindaugas Kulbis/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Migrationsstrømmen stiger, men hvor er EU-løsningerne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Migrationsstrømmen stiger, men hvor er EU-løsningerne?
Debat - 15. september 2021 kl. 12:38
Af Morten Løkkegaard, Linea Søgaard-Lidell, Asger Christensen og Søren Gade, medlemmer af Europa-Parlamentet for Venstre

Europa står over for en ny potentiel bølge af migranter fra Afrika. Sådan lød advarslen i foråret fra både udlændingeminister Mattias Tesfaye og forsker i flygtningestrømme. Under coronakrisen har migrationsstrømmen været væsentligt mindre - men nu banker migranterne igen på Europas yderdøre. Vokser problemet, risikerer vi i værste fald, at Sjælland og andre dele af Danmark igen kan opleve en situation med massemigration, som vi husker fra krisen i 2015.

For netop nu er et af de største ubesvarede spørgsmål i EU fortsat ubesvaret: Hvad skal vi gøre ved flygtninge- og migrationspresset? Østrig er blandt de medlemslande, som allerede nu mærker et stigende pres langs landets grænser - og vi har ingen grund til at tro, at den tendens skulle stoppe. Tværtimod. Klima- forandringerne forværrer situationen, fordi de varmere temperaturer gør det svært at leve og dyrke jord i flere dele af verden. Forskere vurderer faktisk, at det vil få mellem 140 og 250 millioner mennesker til at migrere og flygte i 2050.

Faren for massemigration kan ikke længere ignoreres. Som Venstre har fastholdt i flere år, kan vi ikke vente til 2027 med at få EU's grænsevagt, Frontex, op på de planlagte 10.000 mand. Kommissionen skal desuden sætte turbo på sine idéer om at screene migranter hurtigere ved grænserne, og så skal EU bruge de nødvendige midler til at sikre, at migranter, der ikke har noget at gøre i Europa, hjemsendes. I dag forbliver alt for mange illegale migranter i medlemslandene, selvom de ikke har ret til asyl.

Ligeledes er det afgørende, at vi overvejer, hvordan vi gør det mindre attraktivt at tage turen over Middel- havet. Fx ved at booste væksten i afrikanske lande med tættere handelssamarbejde.

Vores åbne grænser i EU er på vej tilbage, og det er godt for turister og virksomheder. Men det må ikke blive en åben ladeport for de mange migranter, som vil prøve lykken i Europa. Det er nu, vi skal reformere EU's migrationspolitik, inden vi står helt uforberedte og ser Europa blive løbet over ende igen.

Stemmer du til kommunalvalget i år?