16. januar 2018
Vi ser det som en kommunal opgave at tage ansvar og hånd om vores sårbare medborgere, blandt andet vores ældre, og gerne i samarbejde med private leverandører, så der kan sikres et frit valg.
gallery icon

Se billedserie

Vi ser det som en kommunal opgave at tage ansvar og hånd om vores sårbare medborgere, blandt andet vores ældre, og gerne i samarbejde med private leverandører, så der kan sikres et frit valg.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Liberal Alliance svigter det frie valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liberal Alliance svigter det frie valg
Debat - 03. august 2017 kl. 10:45
Af Christine Antorini, MF (S) og Pia Foght, Gribskov Byråd (S)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er desværre ikke den store overraskelse for de fleste i Gribskov Kommune, at det svenske private plejefirma Attendo igen er blevet grebet i ikke at levere den forventede kvalitet til borgerne, nu i forhold til sygepleje. Da BDO gennemførte et uanmeldt plejetilsyn på alle kommunens plejehjem, lå Attendo helt i bund med alvorlige mangler i deres indsats overfor de ældre. Gribskovs borgmester Kim Valentin (V) har nu indkaldt Attendo til en samtale. Det får LA's sundheds- og ældreordfører May-Britt Kattrup (26/7) til at rose, at borgmesteren tager fat i dårlig kvalitet. Enig, det er godt, men det kunne da også bare mangle!

Noget mere overraskende er det, at May-Britt Kastrup mener, at denne kammeratlige samtale netop er styrken ved at bruge private virksomheder til velfærdspleje. For så kan man fyre dem, hvis de ikke gør det godt nok, hvad man ikke kan, hvis kommunen er eneleverandør. Nu er det mange år siden, at kommunen har været eneleverandør. I Gribskov er det tværtimod næsten omvendt. Kommunen har været udsat for et kæmpe stort udliciterings-eksperiment, siden Lars Løkke Rasmussen kom til som ung ideologisk Venstre-borgmester i Græsted-Gilleleje.

I dag sidder ganske få private plejefirmaer på hovedparten af opgaverne, og Attendo endda som eneleverandør i forhold til sygepleje. Det er jo ren ideologi, når Liberal Alliance hylder borgernes frie valg, for det er altid frit valg for private firmaer til at overtage så meget som muligt - uden de store bekymringer fra LA's side, om det er godt for borgerne.

Vi vil godt understrege, at Socialdemokratiet ikke har en ideologisk modstand mod udlicitering. Men vi ser det som en kommunal opgave at tage ansvar og hånd om vores sårbare medborgere, blandt andet vores ældre, og gerne i samarbejde med private leverandører, så der kan sikres et frit valg.

Men Liberal Alliance kan ikke få udlicitering nok, eller som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl ofte har sagt: Alt kan konkurrenceudsættes, og intet er helligt. Helt konkret vil regeringen nu udlicitere opgaver som ældrepleje, børnepasning og sundhed for mindst 75 milliarder kroner.

Men hvad er den rå virkelighed alt for mange steder, hvor man har udliciteret fx ældreplejen? Over 11.000 ældre mennesker er blevet ramt af 38 konkurser i private plejefirmaer de seneste år. Det er et svigt hver eneste gang og skaber stor utryghed for de ældre. For der er ikke altid nogle andre, der bare kan træde til eller med den stabilitet, som ældre mennesker med rette må forvente. Socialdemokratiet fik i foråret flertal uden om regeringen til at sætte en ekstern undersøgelse i gang om årsagen bag de mange konkurser og på den baggrund indlede forhandlinger om bedre tryghed for de ældre med stabil pleje.

Socialdemokraterne i Gribskov Byråd har desuden stillet forslag om øget kontrol af private firmaer på baggrund af de bekymrende tilsynsrapporter, der viste, at borgerne i hjemmeplejen i Gribskov ikke får den kvalitet og hjælp, de er visiteret til. Fremover skal der - hvis det står til Socialdemokratiet - også etableres en kommunale hjemmepleje som en del af det af et reelt frit valg i Gribskov, når vi forhåbentligt starter op med et nyt flertal i kommunen.