20. januar 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landbruget må levere på klima og afværge nye sundhedsfarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbruget må levere på klima og afværge nye sundhedsfarer
Debat - 07. januar 2021 kl. 08:13

Af Niels Boel og Holger Ø. Mortensen

Det triste paradoks ved regeringens og centraladministrationens beslutning om at aflive danske mink med henvisning til sundhedsrisikoen er, at et hendøende og underskudsgivende erhverv nu kan gøre dets udøvere til mangemillionærer i stedet for kandidater til omskoling inden for f.eks. social- og sundhedsvæsenet. Minkbranchen følger blot en dybfæstet tradition i dansk landbrug, som kan lugte penge, når vi andre lugter gylle. Men minkindustriens endeligt er godt for klima, luftkvalitet, sundhed og miljø: Med nedlukningen af minkindustrien falder landbrugets CO2-udledning med halvanden procent. Samtidig betyder det, at Danmark kan komme tidligere i mål med opfyldelsen af EU's ammoniakkrav.

Dansk landbrug er trods en svimlende gæld på 325 mia. kr. det mest støttede erhverv i Danmark med over seks mia. kr. i årlig EU-støtte. På den måde var det måske ganske forudsigeligt, at minkbranchen, der ellers også i flere år har døjet med underskud, straks havde hånden fremme og afkrævede sig fyrstelig kompensation, da danske mink blev aflivet som led i bekæmpelsen af Covid-19-pandemien.

Hvorfor den opbakning?
Man kan så spørge sig selv, hvorfor Landbrug og Fødevarer så massivt bakkede op om minkbranchen, da klokken ringede for fortsat minkavl i Danmark.

Sagen er, at minkbranchen med sit underskud og EU-støtte spejler de generelle strukturelle problemer i dansk landbrug.

Lytter man til landbrugsindustrien, får man et billede af små selvejere, der kæmper bravt for at holde gang i Danmarks økonomi. Intet kunne dog være længere fra virkeligheden. Med f.eks. 32 millioner svin er det jo ikke længere små bønder, vi taler om. Og sandheden er, at vi taler om et statsunderstøttet erhverv uden overskud (ifølge Danmarks Statistik svarer landbrugsstøtten til overskuddet i dansk landbrug), der skamferer dansk natur (62 procent af Danmarks areal er dækket af marker), ødelægger klimaet (det står for ca. 30 procent af CO2-udledningerne) og nu er ved at forurene vores allermest dyrebare ejendom: Vores alles grundvand.

76 procent eller næsten syv mia. af EU-midlerne til Danmark går til landbruget. Hertil kommer statsstøtte til nybyggeri af stalde mv. Samlet giver det vel 10 mia. Det tangerer derfor det komiske, når landbruget omtaler sig som et frit og driftigt erhverv, der ihærdigt og af egne kræfter sejrer i kampen for overlevelse på det brutale frie marked.

Meget tyder på, at landbruget i minkbranchens kranke skæbne så et forvarsel for andre dele af erhvervet, som den meget udskældte svineproduktion, der hvert år sender 15 mio. levende grise til udlandet og næppe kan kaldes bæredygtig. Landbruget kørte sig simpelt hen i stilling til de længe varskoede (men af Socialdemokratiet til stadig udskudte) forhandlinger om erhvervets bidrag til CO2-reduktionerne. Derfor landbrugskøretøjers - hvoraf mange ulovligt på gule plader - indtog i København d. 21. november i en styrkeopvisning med Bæredygtigt Landbrug og deres beske angreb på statsministeren (afbildet som diktator) i spidsen.

Sandheden er, at minkfarme ikke er dansk landbrugs eneste trussel mod verdenssundheden. De såkaldte zoonoser er virusser, som opstår i sammenhæng med, at mennesker og dyr bor stadig tættere på hinanden - som Wuhans dyremarkeder ser ud til at være endnu et eksempel på. Men udviklingen af f.eks. MRSA blandt danske grise kan risikere at resultere i udbredt resistens mod penicillin, hvilket ville bringe menneskeheden tilbage til de anderledes dødelige tider før penicillinens opfindelse. Det er derfor helt uforståeligt, at myndighederne ikke vil screene danske grise for Covid-19 og gøre noget ved den nævnte MRSA- problematik.

Blev alle aflivet?
Midt i det forståelige hurlumhej over det mulige manglende lovgrundlag for aflivningen af mink står tilbage at sikre, at alle mink vitterlig er blevet aflivet, og at der ikke er risiko for en genopståen af erhvervet. Samtidig er tiden inde til også at overveje svinebranchens fremtid i Danmark, idet alene den massive import af sojafoder fra Sydamerika skaber voldsom CO2-udledning ved fældning af regnskov og intet desværre er til hinde for, at minkbranchen, hvad angår smittefare, foregriber udviklingen i dansk landbrug.

Holger Øster Mortensen er gårdejersøn, tidligere medarbejder i driftspsykiatrien og tidligere medlem af Landsforeningen for Gylleramte (i dag Landforeningen mod Svinefabrikker). Niels Boel er journalist og forfatter.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?