15. maj 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægevagten gør det ikke nemt at være læge på Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægevagten gør det ikke nemt at være læge på Sjælland
Debat - 16. april 2021 kl. 11:01

Af Annette Houman og Mikael Klem Andersen

Vi repræsenterer to generationer af læger på Sjælland og mener, at lægevagten skal samles på de fire akutsygehuse, så patientsikkerheden sikres - helt i tråd med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det vil samtidig skabe sammenhæng til det øvrige akutberedskab, når kritisk sygdom opstår. For at gøre noget ved den alvorlige mangel på læger skal det gøres frivilligt, om lægerne ønsker at bidrage til lægevagten.

Den nuværende vagtforpligtelse gør det ikke attraktivt at være praktiserende læge på Sjælland. Frivillighed bliver helt afgørende for, om jeg som seniorlæge har kræfterne til at fortsætte som læge med egen klinik, og om Mikael som nyuddannet læge vælger en fremtidig karriere som praktiserende læge på Sjælland. Hvis Mikael alternativt nedsætter sig i hovedstaden, slipper han for lægevagtsforpligtelse og kan få en mere stabil balance mellem arbejdslivet og sin nyetablerede familie.

Ikke bare er vi færre læger i Region Sjælland til at klare flere patienter. Den generelle sundhedstilstand er desværre blevet forværret de seneste år, og vi mærker tydeligt i det daglige, at andelen af multisyge patienter er stigende. Mange dårlige patienter tager mere tid, og det presser resten af dagens program. Det er ikke bare det medicinske, der er brug for, da konsultationerne ofte får mere psykologisk karakter - vi er ikke bare læger i traditionel forstand.

Udover at tilse flere og mere behandlingskrævende patienter, skal vi også undervise uddannelseslæger, sørge for den samlede drift af klinikken og være ansvarlige for uddelegering af opgaver til vores klinikpersonale.

Rette behandlingstilbud
Øget specialisering på sygehusene gør, at vi bruger mere tid på at koordinere, at vores patienter får de rette behandlingstilbud. Når en patient f.eks.har brug for forskellige specialiserede behandlingstilbud, er det os, der skal få patienten sikkert igennem. Og det er ikke nemt, da mange af vores henvisninger bliver afvist.

Med en presset hverdag med flere og ofte mere komplekse sundhedsopgaver om dagen i klinikken, øger vagtforpligtelsen arbejdspresset. Det er ret opslidende at passe klinik dagen efter en aftenvagt i lægevagten. Det giver et unødvendigt pres, som ikke gavner fastholdelsen af læger. Vi har kendskab til flere ældre læger over 50 år, som er holdt op med at praktisere på grund af vagtforpligtelsen.

Dagen bliver rigtig lang, når man tager direkte i lægevagten efter dagens dont i klinikken. Forskellen på dagens klinikarbejde og lægevagtsarbejdet er, at vi ikke kender de patienter, som vi møder i lægevagten. Når vi ikke kender patienternes forhistorie, vanskeliggøres arbejdet, og det bliver svært at give den bedste og mest præcise behandling.

Hjælpepersonale mangler
Som læge er det ikke rart at ankomme som lægevagt på et af de nedlagte sygehuse. Det er utrygt for både patient og læge. Sker der noget uventet og måske livstruende med en ventende patient, mangler der hjælpepersonale, som kan træde til. Du ved heller ikke, om du kan finde det udstyr, der er brug for. Det er slet ikke godt for patientsikkerheden.

Som snart uddannet almenmediciner kan jeg godt tænke mig at være en del af et samlet akutberedskab, hvor der er mulighed for faglig sparring med andre kollega. Når vi skal opnå et bredt kendskab til alverdens sygdom og lidelser, er der brug for lægefaglig backup. Det gavne alle.

Hvis lægevagten bliver moderniseret og gjort frivillig, gøres det muligt at komme den massive mangel på læger til livs på Sjælland. I modsat fald tror vi, det bliver særdeles vanskeligt at få gamle kolleger til at blive længere, og ikke mindst at tiltrække nye. Der er brug for at de regionale politikere afstemmer borgernes serviceforventninger. Mange henvendelser til lægevagten kan sagtens vente til dagen efter. Alle har en interesse i at patientsikkerheden er i orden. Placering af lægevagten udelukkende på de fire akutsygehuse i regionen vil løse meget.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?