14. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægevagt trænger til fornyelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægevagt trænger til fornyelse
Debat - 12. marts 2021 kl. 08:02

Region Sjælland

Af Peter Wied, praktiserende læge i Nykøbing F., næstformand for PLO-Sjælland

Region Sjælland beskylder de praktiserende læger for at misligholde lægevagtaftalen, og lægerne har set sig nødsaget til at opsige aftalen. Det er ærgerligt, at det er kommet dertil, for i virkeligheden handler det ikke om lægevagten, men om lægemangel og en snart 15 år gammel, utidssvarende aftale.

PLO-Sjælland (de praktiserende læger) har gennem de sidste fem år forsøgt at gøre regionen opmærksom på dette dilemma, og vi har presset på, for at vi i fællesskab kunne modernisere lægevagten. Men forhandlingerne har desværre ikke ført til et resultat, som begge parter har kunnet acceptere.

Parterne er enige om, at der er lægemangel, og vi er også enige om, at vi i fællesskab skal forsøge at løse denne massive udfordring. Men så nytter det ikke, at regionen fastholder, at de stadigt mere sparsomme lægeressourcer skal smøres tyndere og tyndere ud over det sjællandske landskab. Eller at de praktiserende læger i henhold til overenskomsten er forpligtede til at tage op til 2,9 vagter om måneden. Det kan ikke længere lade sig gøre, og det bidrager slet ikke til at løse det grundlæggende problem med lægemangel. Tværtimod.

Regionens holdning strider mod kendsgerningerne, der viser, at arbejdsbelastningen i almen praksis er øget betragteligt bl.a. pga. opgaveudflytning fra sygehusene. Så overskuddet til ved siden af dagarbejdet at tage lægevagter er blevet mindre. Samtidig er de færre læger blevet ældre, og vi får dem ikke til at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis der fastholdes et massivt pres med både mere dagarbejde og mange lægevagter. Tilsvarende er det ærgerligt, at regionen ikke kan se, at vi i kampen om at rekruttere flere læger til regionen opnår præcis det modsatte, når vagtbelastningen er høj. Vi taber konkurrencen til fx Region Hovedstaden, hvor lægerne kan købe en praksis uden denne ekstra forpligtelse.

Det er derfor kontraproduktivt, når regionen fastholder, at lægevagten skal bevares uændret, selvom en lang række forudsætninger har ændret sig, siden lægevagtaftalen blev indgået i 2007. Aftalen er utidssvarende og har efterladt vagtlægen isoleret på et tomt, nedlagt sygehus uden backup. Det er ikke et godt og sikkert lægevagttilbud, vi på den måde leverer i Region Sjælland, hverken for patienterne eller lægerne.

Vi vedkender os vagtforpligtelsen, og vi vil gerne tage os af patienterne døgnet rundt. Det har vi hele tiden sagt, og vi stiller også gerne op til nye forhandlinger om en tidssvarende lægevagt, hvis politikerne i Region Sjælland skulle ønske det.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?