30. maj 2020
23042018 Danmark Spiser Sammen Spis Sammen hos Ældre Sagen i Ølstykke Sognecenter. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

23042018 Danmark Spiser Sammen Spis Sammen hos Ældre Sagen i Ølstykke Sognecenter. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os bekæmpe ensomheden sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os bekæmpe ensomheden sammen
Debat - 30. oktober 2019 kl. 07:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Lars Linderholm Underdirektør i Ældre Sagen

350.000 danskere er svært ensomme. Og når ensomheden varer længe, varer år, kan man blive syg og dø af den. Derfor skal vi bekæmpe ensomhed, alt det vi kan. Organisationerne i Folkebevægelsen mod Ensomhed er nogle af dem, der gør det.

Ensomhed er i dag lettere at tale om. Både unge og ældre tør stå frem i medierne og fortælle om deres følelse af ensomhed. Det er lykkedes at mindske tabuet om ensomhed gennem f.eks. »Danmark Spiser Sammen« i næste uge og tidligere på året i uge 17. Op mod 70.000 mennesker spiser sammen i de to uger, og mange af fællesspisningerne er blevet til faste spisefælleskaber - ikke kun to gange om året. Det er lykkedes at gribe fat i nogle de mennesker, vi gerne ville have til at komme.

Folkebevægelsens indsats og menneskers egne oplevelser med ensomhed har fået ensomhed højt op på den politiske dagsorden. De sidste fem år er der øremærket projekter og indsatser til over 500 millioner kroner i satspuljeaftaler og finanslov. Det er mange penge til i det små og det store at belyse og bekæmpe ensomhed.

Lang vej igen
Der er lang vej endnu. På trods af vores ihærdige arbejde ser ensomheden ud til at stige. Især de unge og de ældste mistrives, og danskernes mentale sundhed er generelt under pres. Regeringen vil tilbyde unge op til 24 år gratis psykologhjælp. Det er et godt tiltag, for psykiske problemer og ensomhed hænger ofte sammen. Men der er brug for meget mere - for at nå alle, som føler sig ensomme. Uanset alder.

Der er brug for en national ensomhedsstrategi, der skaber en sammenhængende indsats mod ensomhed og som inddrager forskning i, hvad der virker.

Jeg opfordrer til, at en national ensomhedsstrategi støtter Folkebevægelsen mod Ensomhed. De resultater, vi har skabt i Folkebevægelsen på fem år, er nået uden en eneste offentlig støttekrone. Vi kunne gøre så meget mere. Det kræver, at vores folkevalgte ser samarbejdet med civilsamfundet som en af de veje, der virkelig kan gøre noget ved et af befolkningens alvorlige problemer. I det lange perspektiv vil samfundet spare penge.

Det koster over otte milliarder kroner om året, at så mange danskere føler sig ensomme. Men vigtigst af alt, så vil det gavne og glæde den enkelte at blive inviteret med ind i fælleskabet.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?