19. maj 2021
De konservative i Aller?É ¬ ¶d
De konservative i Aller?É ¬ ¶d
Foto: Carsten Lundager +4540101056
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad kommunerne klare den opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad kommunerne klare den opgave
Debat - 27. september 2018 kl. 14:09

Restancer

Af Erik Lund
Byrådsmedlem (K) Allerød Kommune

Tidligere landsformand i Pantefogedforeningen

Før 2005 var det danske skattevæsen og inddrivelsen af restancer blandt Europas allerbedste, men det ændrede sig hurtig efter strukturreformen i 2004/05, hvor man flyttede skatte- og inddrivelsesopgaverne fra kommunerne til staten.

Den største skandale har nok været flytning af inddrivelsesopgaven, der med stor succes var blevet varetaget af de kommunale pantefogeder lige siden 1493.

Flytning af inddrivelsesopgaven skortede ellers ikke på advarsler fra alle med blot den mindste indsigt i opgaven, men desværre blev alle advarsler fejet af bordet med en bemærkning om, at inddrivelsen ville blive meget bedre i statsligt regi.

Allerede efter det første år med statslig inddrivelse kunne alle se, at det kun gik en vej med inddrivelsen, og det var ned ad bakke.

Det betød, at mange af de dygtige og veluddannede pantefogeder flygtede skrigende bort fra Skat, fordi de simpelthen ikke mere måtte eller kunne foretage den effektive inddrivelse, som de var vant til i kommunerne.

År efter år blev inddrivelsen kun ringere og ringere, og i 2015 standsede man så helt inddrivelsen i Skat, fordi det nye inddrivelsessystem EFI ikke fungerede.

Atter en gang er Skat så gået i gang med at udvikle et nyt inddrivelsessystem, PSRM, men allerede nu er det så meget forsinket, at det tidligst kommer i drift i 2021, og de fleste frygter, at det kommer til at lide samme skæbne som EFI-skandalen.

Hvorfor tager man ikke fat om nældens rod og løser problemet en gang for alle ved at flytte inddrivelsen tilbage til de kommunale pantefogeder, der har bevist, at de magter opgaven til UG.

Noget af det nemmeste
I foråret 2017 måtte regeringen sande, at inddrivelsen af ejendomsskatter, der er noget af det nemmeste at inddrive, sejlede fuldstændig rundt i Skat.

Derfor fik de kommunale pantefogeder tilbageført denne lille inddrivelsesopgave midlertidig, og de løste den med bravour.

I løbet af meget kort tid var stort set samtlige ejendomsskatterestancer inddrevet.

Mit råd til regeringen er, at man meget hurtigt tilbagefører inddrivelsen af alle de kommunale restancer til kommunerne, så man i det mindste får gang i inddrivelsen af disse restancer.

Når det nye inddrivelsessystem i Skat så viser sig heller ikke at komme til at fungere og de kommunale pantefogeder endnu en gang har bevist, at de kan inddrive restancer, må man bide i det sure æble og flytte hele inddrivelsen væk fra Skat, væk fra statslig og politisk indblanding, og tilbage til de kommunale pantefogeder.

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?