16. september 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommuner presser børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommuner presser børnene
Debat - 12. marts 2019 kl. 22:01
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I børnehave

Af Jacob Mark, MF (SF) Sjællands Storkreds

Børneordfører

Børn har brug for voksne, der er der for dem. Som giver dem omsorg og tryghed. Trøster dem. Leger med dem. Særligt de mindste børn har behov for meget af den helt tætte voksenkontakt.

Vi ved, at selv få uger ekstra i vuggestuen kan være helt afgørende for et barns udvikling. Alligevel ser vi, at flere kommuner sender børn hurtigere og hurtigere fra vuggestue til børnehave.

Syv sjællandske kommuner flytter børnene, før de er fyldt tre år. For børnene kan det have alvorlige konsekvenser. Derfor mener jeg, det skal være slut med at sende børn i børnehave, inden de fylder tre år, medmindre der ligger en pædagogisk anbefaling bag.

I Solrød, Vordingborg, Stevns, Guldborgsund, Ringsted og Lolland er børnene to år og 10 måneder, når de bliver sendt i børnehave. Mens børnene i Slagelse er to år og 11 måneder.

Store konsekvenser for børnene
Kommunerne gør det, fordi de sparer penge ved at rykke børnene tidligere. Og der er mange penge at spare på de få måneder. Det er billigere at sende børn tidligere i børnehave, fordi der er færre pædagoger til børnene. Men spareøvelsen har store konsekvenser for børnene.

Jeg kan godt forstå, hvis du læser dette og tænker: Jamen, gør en måned virkelig det store til eller fra? Ja, det gør det. Det er den periode af et barns udvikling, hvor kontakten med voksne betyder allermest. Selv få uger kan betyde, at pædagogerne har mulighed for at hjælpe et barn i en bedre retning og få barnet på rette kurs igen.

Brug for den nære kontakt
Børn har brug for den helt nære kontakt. Får de den ikke, kan det følge dem videre i livet. De kan udvikle koncentrations- og opmærksomhedsbesvær. Og dét kan medføre, at de får diagnoser.

Når kommunerne vælger at sende børnene tidligere i børnehave, er det altså ikke af hensyn til børnene. For kommunerne er det endnu en besparelse på børneområdet. Men det er både kortsigtet og dumt at spare på børnene. I SF vil vi den helt modsatte vej. Børnene skal i centrum. Vi skal prioritere børnene og investere i børneområdet.

Et godt sted at starte er at indføre en minimumsalder på tre år for at starte i børnehave. Det skal være slut med at sende børnene hurtigere og hurtigere videre. For børnenes skyld.