27. juli 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kan coronakrisen blive et vendepunkt for Italien?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kan coronakrisen blive et vendepunkt for Italien?
Debat - 05. juli 2021 kl. 11:10

Af Anders Carsten
Damsgaard,
Danmarks ambassadør

i Italien

Italien står lige nu i et vadested. På den ene side har italienerne gennemlevet en alvorlig coronakrise med store omkostninger, både personlige og økonomiske. Samtidig ønsker man at se fremad, og mange håber, at krisen kan blive en ny start for Italien.

Italienerne har siden marts 2020 været igennem en vanskelig periode, hvor både smittetallene og dødstallene som følge af corona har været høje. Langt de fleste familier har været ramt på den ene eller anden måde. Restriktionerne har været stramme - og økonomien er hårdt ramt.

Jeg ankom til Rom i slutningen af august sidste år, og jeg har derfor oplevet et Italien, hvor meget har været anderledes end det land, jeg kendte i forvejen, og som jeg så frem til at bo i. Gaderne har ligget stille hen, virksomheder har været nødt til at lukke eller sænke aktivitetsniveauet, og restauranter og kulturinstitutioner har været lukkede. Man har ikke kunnet rejse rundt i Italien, og der har været langt mellem turisterne.

Åbnet igen
Men Italien er nu åbnet op igen. Restriktionerne er mere eller mindre udfaset, der er igen gang i restauranterne, og turisterne strømmer tilbage til det smukke middelhavsland. Italien har taget hul på en sommer, der forhåbentlig kommer til at ligne noget, vi kender. Fordi smittetallene er raslet ned, trykket på hospitalerne er lettet og vaccineudrulningen er kommet op i gear. Udsigten til at kunne vende tilbage til en normal hverdag har bragt optimismen tilbage i Italien.

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan Italien kan komme på fode igen. Allerede før corona ramte, havde Italien store økonomiske udfordringer med lav vækst og en høj statsgæld. Et stift arbejdsmarked og lange sagsbehandlingstider i den offentlige sektor og domstolene har igennem årene svækket Italien som et attraktivt land at investere i.

Den største modtager
Der er to forhold, der gør, at jeg - sammen med mange italienere - ser lysere på fremtiden på trods af, at den økonomiske situation også i Italien er blevet yderligere forværret under pandemien.

For det første bliver Italien den langt største modtager af EU's genopretningsmidler. Italiens genopretningsplan er på omkring 240 milliarder euro over de næste fem år. Denne enorme sum giver Italien muligheder for at investere på områder, der på grund af de økonomiske udfordringer i mange år har været nedprioriteret.

Italien er for eksempel blandt de EU-lande, der ligger lavest, når det gælder digitalisering. Og det er regeringen fast besluttet på at rette op på. Det offentlige skal moderniseres og digitaliseres - blandt andet med Danmark som forbillede, og der skal sikres hurtig internetdækning i alle afkroge af landet.

Den grønne omstilling vil også få en gevaldig saltvandsindsprøjtning af genopretningsmidlerne. Der vil blive foretaget store investeringer i energieffektivisering af bygninger og i vedvarende energi, herunder både vindenergi og solenergi. Det samme gælder håndteringen af både drikkevand og spildevand. Også på det grønne område vil danske virksomheder og danske kompetencer kunne hjælpe Italien med at sætte fart på omstillingen.

Ny regering
For det andet fik Italien i foråret ny regering. Det er en bred samlingsregering, der har opbakning fra langt størstedelen af partierne i parlamentet. Premierminister Mario Draghi er ikke politiker i traditionel forstand, men blandt andet tidligere chef for den Europæiske Centralbank. Og regeringen blev etableret med et helt klart formål - at navigere Italien sikkert og fast ud af både coronakrisen og den økonomiske krise.

Draghi har særligt fokus på reformer. Og indtil videre har han haft succes med at få igangsat flere vigtige strukturreformer. Der har længe været bred enighed om nødvendigheden af en sådan reformproces, men tidligere regeringers tiltag er hidtil strandet.

Der er blandt andet iværksat en reform om regelforenkling, og det vil mange italienere utvivlsomt sætte pris på. For bureaukratiet er tungt i Italien, og går ud over både borgerne og de italienske virksomheder. Det har også nogle gange gjort det sværere for danske virksomheder at starte aktiviteter op i Italien.

Reformerne er en meget vigtig del af den italienske genopretningsplan, og det er meningen, at de sammen med investeringerne skal bane vejen for langsigtet og bæredygtig økonomisk vækst til gavn for hele det italienske samfund.

Respekt om Draghi
Draghi nyder stor respekt i befolkningen, og mellem 60 og 70 procent bakker op om ham som premierminister. Han har på få måneder fået skabt både tillid og bred tilslutning til genopretningsprojektet. Det er som om, Italien står ved et vendepunkt.

På trods af krisen mærker jeg derfor optimismen, når jeg taler med italienerne. Endelig føler de, at der er håb om reelle forandringer til det bedre, og at denne gang kan blive lykkens gang.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?