19. september 2020
Mette Abildgaard
Mette Abildgaard
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Indbrudstyvene hærger stadig Nordsjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indbrudstyvene hærger stadig Nordsjælland
Debat - 28. januar 2020 kl. 14:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Mette Abildgaard, MF (K)
Valgt i Nordsjælland

I sidste uge fik vi nye indbrudstal fra Danmarks Statistik, som ved første øjekast blev modtaget og vinklet positivt i de forskellige medier. Og det er da svært ikke at glæde sig over en overskrift, som siger, at antallet af indbrud sidste år var rekordlavt. Faktisk var de 24.553 anmeldelser i 2019 - det laveste antal anmeldelser, man har set de sidste i 30 år.

Fantastisk! Så kan vi droppe tyverialarmen, kan man fristes til at juble i hvert et hjem. Men her må jeg desværre være den, der stopper festen og låser døren.

Dobbelt antal indbrud
For i Nordsjælland er antallet af indbrud per husstand i mange kommuner stadig dobbelt så højt som i resten af landet. Og endnu værre ser det ud med at få fanget tyvene. Kun omkring fem procent af de mange indbrud i Danmark bliver opklaret hvert år. Og så ligger Danmark stadig i toppen af den kedelige statistik i Europa, når det kommer til antal indbrud per indbygger. Så selvom antallet af indbrud går den rigtige vej, så er vi langt fra i mål, og der skal fortsat sættes ind for at sikre trygheden i vores hjem.

Det Konservative Folkeparti fremlagde sidste år en indbrudspakke, som skal komme de krænkede og invasive indbrud til livs. Med indbrudspakken ønsker vi at sætte fokus på politiets ressourcer til indsats mod omvandrende kriminelle og organiseret indbrudskvalitet. Vi vil uddanne flere politifolk, og vi vil tillade politiet at lagre nummerpladeoplysninger i op til 3 måneder i stedet for de knappe 24 timer, der er tale om i dag. Samtidigt vil vi tilføre flere politiårsværk til den særlige indbrudsindsats, så det bliver muligt at forbedre den desværre lave opklaringsprocent ved indbrud. Fem procents chance for, at tyven bliver fanget, er bare ikke godt nok. Det er hån mod vores retssikkerhed.

Vi har brug for, at politiet i højere grad udvælger områder, hvor der er behov for særlige indsatser - heriblandt de indbrudsplagede nordsjællandske kommuner. Ved at have mere politi på udvalgte hotspots, kan vi forebygge indbrud med råd og vejledning til husejerne, og så skal politiet selvfølgelig målrettet patruljere og være i nærheden, når alarmen går.

Aldrig fri for indbrud
Vi får aldrig et indbrudsfrit Danmark, men knap 25.000 anmeldelser er stadig for mange. Sammenlignet med nabolande som Sverige, Norge og Tyskland sker der omkring tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark. Derfor er jeg helt enig med Bolius, Det Kriminalpræventive Råd, TrygFonden og Realdania, der med kampagnen Bo trygt! har den ambitiøse målsætning at reducere antallet af indbrud i private hjem til under 10.000 om året. Den ambitioner er Det Konservative Folkeparti klar til at bakke op om. Vi fik uddannet mere politi under Søren Papes tid som justitsminister, men vi får brug for endnu mere politi, hvis vi skal sikre vores hjem bedre mod indbrud de kommende år.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?