8. marts 2021
MF Rasmus Prehn,
MF Rasmus Prehn,
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grøn omstilling en fælles sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grøn omstilling en fælles sag
Debat - 19. februar 2021 kl. 06:37

Af Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

I 2030 vil landbruget stå for en tredjedel af al drivhusgasudledning i Danmark. Derfor har det også en naturlig hovedrolle, hvis vi skal lykkes med at reducere udledningen med 70 procent frem mod 2030, som et stort folketingsflertal har besluttet.

Landbruget er et af de vigtigste erhverv i Danmark. 125.000 arbejdspladser er knyttet ikke bare til selve landbruget, men til de mange følgeerhverv. Og med en årlig eksport for ca. 170 mia. kr. tilhører vi verdenseliten, når det kommer til at levere kvalitetsfødevarer. Men landbruget sætter sig dybe spor. På vandmiljøet. På biodiversiteten. På naturen. På klimaet.

Bred og langsigtet aftale
Derfor har regeringen inviteret Folketingets partier til forhandlinger om en vidtgående, bred og langsigtet aftale om landbrugets grønne omstilling.

Vi skal på den ene side favne den unge klima-ildsjæl, som er bange for, hvad det er for en jord, hun kommer til at overtage. Hun synes, omstillingen af blandt andet landbruget er alt for langsom og omstændelig. Hun og andre holder os politikere til ilden, og vores sympati er med dem - derfor lytter vi.

På den anden side skal vi også favne den konventionelle landmand, hvis livsværk er genstand for vores forhandlinger.

Han er med på, at den grønne omstilling er vigtig, men han kan bare ikke følge med. For hver gang, han lige har lavet et nyt tiltag eller foretaget en ny investering i anlæg og maskineri, kommer der et nyt krav.

Endelig skal vi også favne de mange, som arbejder i følgeerhverv. Eksempelvis slagterimedarbejderen som hver dag tager sin tørn ved samlebåndet.

Han frygter for sit job, hvis den grønne omstilling kommer til at drive arbejdspladser ud af landet. Han spekulerer måske på, hvad han skal betale sin termin med, hvis vi alle sammen skal til at leve af økologiske kålrabi.

De fleste har nok både sympati og forståelse for alle tre perspektiver. Men desværre er det langt nemmere sagt end gjort at favne deres ønsker samtidigt. Det gør det om muligt endnu vigtigere, at vi i Folketinget gør det fælles, samlet og bredt.

Regeringen har nu haft det første forhandlingsmøde med alle partier, og vi fortsætter ufortrødent i de kommende mange uger.

Det er regeringens håb, at vi sammen kan forhandle os frem til et fornuftigt kompromis. Det er en forudsætning for, at både klimaaktivisten og slagterimedarbejderen kan få ro i maven, og landbruget kan foretage langsigtet grøn planlægning.

Til gavn for klimaet, for naturen og for et fortsat bæredygtigt landbrug i Danmark.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?