23. juni 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Godt bud på en modernisering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godt bud på en modernisering
Debat - 05. maj 2021 kl. 10:36

Debat om ATP

Af Claus Blendstrup og Marie Jakobsen, økonomer i Ældre Sagen

I de seneste 10 år er ATP-pensionen ikke fulgt med priserne. En pension, der ikke fastholder sin værdi, giver ikke økonomisk tryghed.

Den ændring af ATP-loven, som Folketinget forhåbentlig snart vedtager, betyder, at ATP kan give bonus til pensionister for at sikre, at pensionen følger med priserne - også når der ikke er penge nok til at give bonus til alle ATP-medlemmer.

ATP sikrer sammen med folkepensionen den grundlæggende økonomiske tryghed for danskerne, når de bliver folkepensionister. For ca. 40 procent af folkepensionisterne er ATP den vigtigste pension ud over folkepensionen.

Pensionistbonus indebærer risiko for omfordeling, men der er risiko for omfordeling i alle pensionsordninger, der garanterer en livsvarig pension. Risikerer unge at skulle betale ældres pensioner? Sådan kunne man se på det. Men ældre kan også komme til at betale for yngres pensioner.

Tillid til bestyrelsen
Vi synes, man skal have tillid til, at ATP's bestyrelse kan afveje hensynet til nuværende erhvervsaktive og pensionister, så der ikke sker en urimelig omfordeling.

Lovforslaget giver ATP større mulighed for at investere i aktier og andre aktiver med højere forventet afkast, så realværdien af pensionen bedre kan sikres for de yngre medlemmer. Faktisk betyder indførelsen af et markedsbidrag en risiko for omfordeling til fordel for de yngre medlemmer.

Når ATP kan opretholde en garanti, samtidig med at der investeres mere i aktier mv., skyldes det, at ATP ikke er underlagt de EU-regler, der har fået pensionsselskaberne til at opgive garantierne.

Omfordeling
Når det drejer sig om at sikre den økonomiske tryghed, bliver der også tale om omfordeling. Megen omfordeling sker mellem personer i det enkelte år, fra rige til fattige og fra erhvervsaktive til dem, der ikke er beskæftigede. Men der kan også ske omfordeling mellem generationer, så vækst i velstand eller virkningen af økonomiske kriser fordeles mellem generationer og over tid.

ATP bidrager til at udjævne forskelle mellem pensionisterne ved, at bidraget og dermed også ATP-pensionen er ens for alle fuldtidsbeskæftigede og ved at overførselsindkomstmodtagere betaler et højere bidrag.

Ældre Sagen mener, at forslaget til ændring af ATP-loven er et godt bud på en modernisering af ATP. Det styrker ATP og den økonomiske tryghed for folkepensionister. Ændringerne forventes især at give højere pension til de yngre medlemmer. Det ville være endnu bedre, hvis man også sikrede, at ATP-bidraget fulgte med udviklingen i priser og lønninger.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?