4. juni 2020
General Secretary Birgitte Qvist-Sørensen visitng Zimbabwe
General Secretary Birgitte Qvist-Sørensen visitng Zimbabwe
Foto: Kristian Skårhøj
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glædeligt gensyn med genbrugslivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glædeligt gensyn med genbrugslivet
Debat - 15. maj 2020 kl. 06:20
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Genåbning

Af Birgitte Qvist-Sørensen Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp

Efter syv uger med lukkede butikker kan de genbrugsfrivillige i Folkekirkens Nødhjælp nu endelig stå bag kassen igen. Det vækker stor begejstring hos de frivillige, der har lidt afsavn. Samtidig gør det en forskel for verdens fattigste.

Det var både en nem og en svær beslutning, da vi for syv uger siden meddelte alle genbrugsfrivillige, at butikkerne måtte lukke midlertidigt på grund af corona-krisen.

Det var en let beslutning, fordi vi skal tage situationen alvorligt og passe på de mange frivillige, som knokler i vores 116 butikker landet over, og hvor mange er i risikogruppen.

På den anden side var det en svær beslutning. Nedlukningen af genbrugsbutikkerne har kostet Folkekirkens Nødhjælp 1-1,5 millioner kroner om ugen. Et tab, der får konsekvenser for vores arbejde i verdens brændpunkter. Derfor håber vi på, at regeringens hjælpepakker også kan komme verdens fattigste til gavn.

Sociale konsekvenser
Men nedlukningen har ikke kun haft økonomiske konsekvenser. Det har også haft sociale konsekvenser for vores næsten 4000 frivillige, som har savnet fællesskabet.

En genbrugsbutik er ikke kun et sted, hvor kunder gør et godt loppefund. Det er også et sted, hvor fællesskabet er værdifuldt for både frivillige og kunder. Relationerne er lange, båndene tætte og omsorgen skyhøj - der er altid plads til en mere.

Hver gang jeg besøger en af vores genbrugsbutikker, bliver jeg stolt og rørt over de frivilliges engagement og sammenhold. Det er et mangfoldigt fællesskab, hvor der er en hylde til alle - uanset om du er ekspedient, chauffør, dekoratør, handyman eller regnskabsfører.

Nem beslutning
Efter syv ugers nedlukning har vi besluttet langsomt at åbne igen. Det er en nem beslutning. De frivillige har presset på og ser frem til et glædeligt gensyn med genbrugslivet. Det bliver til en lidt anden hverdag end før corona. Vi tager alle forholdsregler. Der er plexiglas ved disken, håndsprit og handsker ved indgangen, og vi beder alle om at holde afstand.

Danskerne har haft god tid til at rydde op i gemmerne, så det bugner med gode varer. Kig forbi, gør et kup og støt verdens fattigste. Det vil glæde vores hårdtarbejdende frivillige.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?