24. februar 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra slemt til værre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra slemt til værre
Debat - 16. august 2019 kl. 21:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Flemming Rasmussen
Roskilde
Psykolog i psykiatrien i Region Sjælland

Inden ibrugtagningen af Sundhedsplatformen (SP) i Region Sjælland havde jeg et indlæg her i avisen, hvor jeg udtrykte bekymring. Desværre er det siden da gået fra slemt til værre.

Bare fra de seneste dage: Igen bøvl med uforudset, maskinel ændring af medicinske præparater. Altså at SP foretager sig noget, som kun læger må.

At driftsudgifterne er markant højere, end de er for det jyske system (hvis anskaffelsespris var meget lavere). Og stadigvæk: Lang tid efter ibrugtagning er der daglige frustrationer rigtigt mange steder i sygehusvæsenet. Der bruges oceaner af tid på nytteløst skærmarbejde »for at tilfredsstille maskinen«. Bliver data så bedre af det? Nej, tværtimod. Fordi alting er så umanerligt besværligt, finder vi alle på vores egen måde at løse problemerne på. Og som følge deraf kan der ikke trækkes brugbare data ud af systemet.

Vi venter stadig
Vi venter stadigvæk på en brugertilfredshedsundersøgelse i Region Sjælland. Men den, der blev lavet i efteråret i Region Hovedstaden, udtrykte en sådan grad af utilfredshed, som jeg ikke erindrer at have set andre steder. I nogen sammenhæng.

Bl.a. i Facebook-gruppen Sundhedsplatformen - Nej tak (med flere end 5000 brugere) gør vi os mange tanker om, hvorfor der ikke fra øverste administrative hold er ønske og vilje til at se problemerne i øjnene. Og hvorfor det tilsyneladende er den virkelighed, der videreformidles til politikerne. Og at politikerne ikke kan se igennem med, hvad der sker.

Farverige beskrivelser
Vi er ikke kommet frem til gode, mulige svar. Er det, fordi der er bundet så meget prestige op på systemet, at man ikke ønsker at tabe ansigt? Tror man stadigvæk på det, der stod i de farvestrålende beskrivelser fra leverende selskab? Nogle nævner endog, at nogen har en direkte økonomisk fordel af, at projektet kører videre. Det tror jeg dog ikke på. Men at mange har højt betalte job med at hjælpe SP med at blive marginalt bedre; det er jo sandt. Og ofte bliver resultatet af ændringerne i øvrigt bare, at besværlighederne bliver anderledes, men ikke fundamentalt set bedre.

Systemet er fremstillet til amerikanske forhold, hvor det er vigtigt at få penge for hver eneste lille ydelse. Det er da også en kendt sag, at mange (alle?) steder, hvor systemet er indført i USA, er der oplevet produktivitetsnedgang - men forøget indtjening, fordi den ulidelige klikken, som skal foretages i systemet, gør det muligt at udskrive større regninger.

Og der er mange fortællinger om omsiggribende udbrændthed i kølvandet på SP - i hjemlandet, og desværre også på Sjælland.

I »Kejserens nye klæder« skulle den lille dreng kun råbe én gang: »Han har jo ikke noget tøj på«. I sammenhæng med Sundhedsplatformen er der blevet råbt og råbt - desværre indtil nu uden, at de ansvarlige har kunnet/villet/ønsket at høre de desperate råb.

»Lige meget hvor langt man er gået ned ad den forkerte vej, vil det kunne betale sig at vende om«.