7. august 2020
ssss
gallery icon

Se billedserie

ssss
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra dårligt til værre i Polen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra dårligt til værre i Polen
Debat - 29. juli 2020 kl. 22:51
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Homofobi/højredrejning

Af Robert Winther

Stengårdsvej 14, Tølløse

Nu har der været præsidentvalg i Polen. Det er endt med, at Andrzej Duda bliver siddende som præsident, og det parti, han repræsenterer fortsætter med at styre Polen. Det indebærer, at den nationalkonservative linje også fortsætter. Polen vil i nogle henseender blive styret anderledes end flertallet af EU-landene. Demokratiske institutioner og tillempninger vil fortsat være sat på alvorlige prøver. Menneskeretlige aspekter vil fortsat få opmærksomhed fra både EU-partnere og organisationer. Konkret vil kvinders muligheder for at få abort ikke blive forbedret, og seksuelle mindretals levevilkår vil gå fra dårlige til værre. Vi, som lever i lande med meget friere forhold, må ikke glemme de meget mindre frie livsbetingelser, som folk nu fortsat skal affinde sig med i Polen.

Jeg kender fortiden, nutiden og kan ane den udvikling, som kan ses i fremtiden. Jeg konstaterer, at det har været og er et mareridt at leve som homoseksuel i Polen. Det bekymrer mig også, at situationen ikke ser ud til at blive bedre.

Jeg har fulgt processen, der førte frem til præsidentvalget. Det vil nok ikke overraske nogen, at jeg blev oprigtigt ked af det, da jeg erfarede, at Andrzej Duda, en person, for hvem menneskerettigheder og ligestilling betyder så lidt, havde vundet valget. Bekymringen er ganske reel, og problemstillingerne meget konkrete. For et par år siden talte jeg med en polsk mand, som arbejder som lærer på en folkeskole. Han sagde, at hvis man fandt ud af hans homoseksualitet på arbejdspladsen, ville han miste jobbet. Selv om den polske lov beskytter folk mod diskriminering, kunne det være næsten umuligt at bevise, at fyringen er sket pga. ens seksualitet og ikke andet. Vedkommende har for nogle måneder siden deaktiveret sine konti på sociale medier og datingsider.

Tiltagende højreekstremisme
Dette ser jeg som hans reaktion på den tiltagende højreekstremisme, som skaber angst for at blive afsløret. Andre homoseksuelle, jeg kendte i Polen, turde ikke indgå samkønnede parforhold, da frygten for at blive mistænkt eller afsløret af omgivelserne var for stor. Selv om jeg ikke kan give konkrete data for at underbygge det, ved jeg, at manges karrierer og privatliv er blevet ødelagt grundet det hidtidige og nu altså også kommende polske styres politik.

Efter min mening udgør samfundets holdning til LGBT-personer en god indikator på et lands menneskesyn generelt. Lande og samfund, hvor der er en positiv eller neutral holdning til LGBT-personer, udviser en højere grad af demokrati med generelt større frihed for borgerne til at forme deres liv, som de ønsker. Vi skal på denne baggrund huske at passe godt på de rettigheder, som er opnået her i Danmark.

Indvandrere fra Polen udgør en betydelig indvandrergruppe i Danmark, men flytning hertil slukker ikke nødvendigvis deres homofobe holdninger. Had, trusler og stigmatisering fortsætter også her i landet. Kære læsere, I kan også bidrage til Polens kamp! Kender du nogen fra Polen eller nogen, som kender nogen fra Polen? Tal med dem og spørg om LGBT-personer og deres alvorlige situation. Lad dem vide, at vi ikke kæmper om privilegier, som mange i Polen beskriver det, men ligestilling og basal beskyttelse fra staten mod hadefulde udtalelser af personer med magt og mod fysisk og psykisk vold.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?