22. juni 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere mødre dør i barselssengen end før corona

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere mødre dør i barselssengen end før corona
Debat - 07. maj 2021 kl. 23:25

Mors dag 9/5

Af Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister (S) og Anna Frellsen, direktør for Maternity Foundation

Forestil dig, at du som jordemoder er alene på nattevagt i et landdistrikt i Etiopien. Du står alene med en gravid kvinde, der har voldsomme smerter. Læger er der ingen af, og du har ikke nogen, du kan ringe til. Elektriciteten er ustabil og du har knapt nok rindende vand. På meget kort tid skal du finde ud af, hvor smerterne kommer fra, hvordan du vil behandle kvinden, så du kan redde både hende og hendes ufødte barn - og samtidig beskytte både kvinden og dig selv mod eventuel coronasmitte. Hvordan sikrer du dig, at du tager de rigtige beslutninger?

Mors dag er en glædelig dag for de fleste af os. Men for alt for mange kvinder og mødre i verden er der ikke meget at fejre i år. For første gang i årtier går det nemlig den forkerte vej med mødres sundhed og overlevelse på verdensplan, ikke mindst i udviklingslande i det globale syd. Det er farligere for kvinder i udviklingslande at blive mor i dag end før coronapandemien. Det skal Danmark gå forrest for at ændre på - blandt andet via innovative løsninger.

Kvinder ekstra udsatte
Kvinder er ekstra udsatte i sundhedskriser. De rammes hårdest af indirekte konsekvenser som f.eks. stigning i uønskede graviditeter og øget mødredødelighed. I forvejen dør over 800 kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel hver dag. Det svarer til, at en mor mister livet hvert andet minut døgnet rundt. Der dør flere kvinder i fødsel af for dårlig behandling end af mangel på behandling, og det er som oftest af komplikationer, som kan forebygges eller behandles - blødning efter fødslen, svangerskabsforgiftning og infektioner.

Vi har brug for et løft af sundhedssystemerne i udviklingslandene. Det gøres blandt andet gennem uddannelse af sundhedsmedarbejderne, så de er klædt på til at redde liv. Her kan dansk ekspertise, innovation og samarbejde gøre en stor forskel. Et eksempel er danske Maternity Foundation, som sammen med ledende læger fra Københavns Universitet har udviklet en smartphone app kaldet Safe Delivery, der med animerede videoer, quizzer og medicinlister guider jordemødre og andre fødselshjælpere i at håndtere de mest udbredte fødselskomplikationer.

Uddannelse af personale
Opbygning af sundhedsvæsener i udviklingslandene er afgørende for landenes modstandskraft over for corona og kommende sundhedskriser. Det kræver bl.a. uddannelse af personale. Med hele fire corona-hjælpepakker på i alt 1,8 mia. kr. har regeringen støttet udviklingslande i at bekæmpe smitte og håndtere pandemien og samtidig adressere økonomiske og sociale konsekvenser af krisen. Heraf er over 600 mio. kr. gået til sundhedsrelaterede indsatser, som bl.a. mobile sundhedsklinikker, som har leveret prævention, seksualundervisning og sikker abort i afsidesliggende landdistrikter.

Danmark er førende inden for sundhed, innovation og uddannelse. De kompetencer skal vi tage i brug i kampen for kvinders sundhed og menneskerettigheder i udviklingslandene. Vi skal gøre vores for, at Mors dag bliver en glædelig dag for alle mødre og deres familier - ligegyldigt, hvor i verden de bor.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?