18. oktober 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farvel og måske på gensyn, Netanyahu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farvel og måske på gensyn, Netanyahu
Debat - 07. juli 2021 kl. 08:39

Af Anne Dorte Riggelsen, Danmarks ambassadør

i Israel

Benjamin Netanyahu er ikke længere Israels premierminister. Efter 12 år uafbrudt ved magten, 15, hvis vi tæller Netanyahus første embedsperiode med fra 1999-2001, er det svært for folk at fatte. Alle, også Netanyahus kritikere, fortaler sig: »Premierminister, øh, undskyld, jeg mener, tidligere premierminister« hører man igen og igen, når talen falder på ham.

Ikke overraskende er det især svært for den tidligere premierministers partifæller i det borgerlige parti, Likud (»sammenhold« på dansk), at vænne sig til, at deres partiformand ikke længere er landets leder. De første gruppemøder som opposition blev da også brugt til at bearbejde sorgen: Den ene partifælle efter den anden erklærede nærmest grådkvalt, at for vedkommende ville Netanyahu altid være Israels premierminister, hvortil Netanyahu sørgmuntert - manden har humor! - svarede, at de kunne altid kalde ham »Deres Højhed«.

Hermed fik Netanyahu også slået fast, at han fortsat er leder af partiet, hvis nogen skulle gå i tanker om at benytte magtskiftet på nationalt niveau til også at afsætte ham som partiformand.

Få forstår nemlig spillet om magten bedre end Netanyahu, som ikke desto mindre måtte se selvsamme magt løbe sig af hænde den 13. juni, hvor en ny regering fik samlet flertal bag sig - med én stemmes overvægt!

Ny premierminister
Nu er det efterhånden på sin plads at introducere Israels nye og nuværende premierminister, Naftali Bennett, tidligere undervisnings- og forsvarsminister i Netanyahu-ledede regeringer, og før da Netanyahus nærmeste politiske rådgiver.

Det var i den sidstnævnte funktion, at der kom så alvorlig en kurre på tråden mellem de to, at Bennett efter sigende ikke så anden udvej end at stifte sit eget parti.

Dette parti er på en række punkter endnu mere konservativt end Likud. Bennetts parti, der lyder navnet Yamina (»mod højre« på dansk), fik i øvrigt et usædvanligt dårligt valg den 23. marts, hvor israelerne for fjerde gang på blot to år, gik til valgurnerne. Med blot seks mandater (ud af 120) lykkedes det alligevel Bennett at indtage premierministerposten i de første to år af valgperiodens fire, hvorefter Yair Lapid, den egentlige vinder og arkitekten bag den historisk brede koalition på i alt ni partier, over- tager premierministerposten. Indtil da vil Lapid, som er leder af Israels eneste midterparti, Yesh Atid (»der er en fremtid« på dansk), være udenrigsminister.

Det er første gang i Israels historie, at så lille et parti opnår premierministerposten. Denne nydannelse påstår Bennett - der også har humor - at han har tyvstjålet fra »Borgen«, den danske og i Israel elskede tv-serie. Den kommende tids dramaer udspiller sig imidlertid ikke på Netflix, men i den benhårde virkelighed, hvor Bennett som premierminister skal stå distancen over for sin gamle chef. Det bliver ikke kedeligt at følge.

Nedenom og hjem
Premierminister Bennett har sin unge alder til trods, 49 år, ikke blot nået at være politiker, men også været aktiv i det private erhvervsliv. Her har han oplevet at gå nedenom og hjem med to virksomheder for til sidst at lykkes med en tredje, som han skulle have solgt til en pæn pris. Alle inden for tech, forstås.

I Israel, der med rette er kaldt det mest idérige land i verden, er det ingen skam at gå konkurs. Ikke at lykkes med en idé er blot måden at få en bedre ide på. En anden måde er samarbejdets svære kunst, som Bennetts tidligere forretningspartnere, alle fra hans tid i militæret, men også hans politiske med- og modstandere mener, er Bennetts helt særlige talent. Dette talent får han i den grad brug for, når han skal holde styr på sin koalitionsregering, og ikke mindst landet.

Netop sin fortid som iværksætter har Bennett italesat som det, der adskiller ham fra fuldblodspolitikeren Netanyahu. I bogen »Hvordan bekæmpes Covid-19« udgivet i efteråret 2020 giver Bennett som forfatter en lang række råd til Netanyahu om, hvordan samfundet burde være ledet under pandemien - underforstået, det er ikke nok at kunne sikre vacciner, som Netanyahu gjorde bedre end de fleste, som premierminister skal man også sikre, at smitten ikke spreder sig og at samfundsøkonomien ikke lider unødigt. Begge områder, hvor Bennett og mange andre i Israel mener at Netanyahu har fejlet, og som måske var den egentlige årsag til, at Netanyahu ikke blev genvalgt.

Covid-udfordring
Om Bennetts måde er bedre får han allerede nu mulighed for at bevise blot få dage efter, at han har indta- get premierministerposten: Den nye Delta-variant har desværre også gjort sit indtog i Israel med overraskende stor smittespredning til følge. Bennett har straks truffet en række beslutninger som genindførelse af mundbind og vaccinepas og ikke mindst en opstramning af procedurerne i lufthavnen. Så vidt så godt, tænker mange, men den egentlige test for, om Bennett kan blive premierminister af både navn og gavn, er, om han kan gøre Netanyahu kunsten efter og sikre israelerne det nødvendige antal ekstra vacciner. I modsat fald hedder Israels premierminister igen Benjamin Netanyahu.

Rejser du til udlandet i år?